Morele wymieszać z cukrem i laskami wanilii, zostawić na 2-3 godziny.Pogotować je chwilę, część zmiksować.Przekładać do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem - gotowe.
Rabarbar umyłam, ale nie obierałam. Pokroiłam w drobne kawałki i z 2 szklankami cukru podsmażyłam w garnku o grubym dnie, aż puścił sok. Następnie dodałam umytych truskawek, soku z cytryny i ewentualnie przekrojona na pół laskę wanilii - wymieszałam i na bardzo małym ogniu dusiłam całość, aż odparowała większość wody.
W tym roku ogarnęło mnie dyniowe szaleństwo. Przerobiłam już jej strasznie dużo na różne sposoby. Była zupa dyniowa, sos dyniowy do pizzy, bułeczki dyniowe, makaron z sosem dyniowym, teraz czas na dżem z dyni.
Mus jest pyszny. Idealny dodatek do naleśników, do słodkiej zupy dyniowej i na kanapki albo do owsianki. Można też zrobić z tego tarte na kruchym cieście.
Mam jeszcze jedną propozycję na świąteczny prezent. Może dziś już za późno na jej wykonanie i nikt nie ma czasu na produkcję domowych konfitur, ale przygotowana wcześniej może stanowić świetny prezent, nie tylko pod choinkę. Pyszna, słodka, idealna do czarnej, gorzkiej herbaty.