Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem

Słodkie przetwory, oprócz kilku pobocznych, mają moim zdaniem na celu głównie poprawę nastroju w chłodne, szare, zimowe poranki. Bo czy jest coś bardziej optymistcznego niż bursztynowozłoty dżem nałożony na lekko ciepłą bułeczkę? Taki zestaw nawet w czasie zawieruchy stawia na nogi i ładuje pozytywną energią na cały dzień.

A więc do dzieła: zamykajmy w słoikach smaki lata, żeby towarzyszyły nam jak najdłużej!

Ten dżem ma bardzo ładny kolor (mam nadzieję, że udało mi się to ująć na zdjęciach…), aksamitną wręcz konsystencję i lekko korzenny, nienachalny aromat. Pycha!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem

Agata, 11 sierpnia 2010

Zdjęcie - Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • brzoskiwnie - 1 kg
  • nektarynki - 1 szt
  • cukier - 1/2 kg
  • gożdziki - 6 szt
  • cynamon - 1 laska
  • sok z limonki - 4 łyżki
Sposób przygotowania

Brzoskwinie obrać, wypestkować. pokrojone mniej więcej na "ósemki" wymieszać z sokiem z limonki i wstawić w żaroodpornym naczyniu na 30 minut do pieca nagrzanego do 140 oC. Po tym czasie przełożyć do rondla, połączyć z cukrem, dodać goździki i cynamon. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając do czasu gdy dżem zgęstnieje (ok. 2 godzin), a owoce się rozgotują. Na sam koniec dodać drobno pokrojona nektarynkę (da ładne jasnożółte akcenty). Dżem przełożyć do gorących słoików, do każdej porcji włożyć 2 goździki i 1/2 laski cynamonu, zakręcić wyparzonymi nakrętkami.

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem
1

Kruche ciasto z brzoskwiniami…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Knedle z brzoskwiniami

Knedle z brzoskwiniami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto ambasador

Ciasto ambasador

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Płatki żytnie z brzoskwiniami
1

Płatki żytnie z brzoskwiniami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Placuszki owsiano-orkiszowe z nektarynkami

Placuszki owsiano-orkiszowe z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Sernik na zimno z brzoskwiniami
1

Sernik na zimno z brzoskwiniam…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Brownie z morelami
1

Brownie z morelami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sernik z brzoskwiniami - rewelacja
1

Sernik z brzoskwiniami - rewel…

Beti Beti
kruche babeczki

Wątróbka drobiowa z morelami i tymiankiem
2

Wątróbka drobiowa z morelami i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Muffinki z brzoskwiniami i kruszonką

Muffinki z brzoskwiniami i kru…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Curry z kurczakiem i morelami
1

Curry z kurczakiem i morelami

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Budyń z ryżu i mleka kokosowego

Budyń z ryżu i mleka kokosoweg…

figmara figmara
figowe smaki