Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem

Słodkie przetwory, oprócz kilku pobocznych, mają moim zdaniem na celu głównie poprawę nastroju w chłodne, szare, zimowe poranki. Bo czy jest coś bardziej optymistcznego niż bursztynowozłoty dżem nałożony na lekko ciepłą bułeczkę? Taki zestaw nawet w czasie zawieruchy stawia na nogi i ładuje pozytywną energią na cały dzień.

A więc do dzieła: zamykajmy w słoikach smaki lata, żeby towarzyszyły nam jak najdłużej!

Ten dżem ma bardzo ładny kolor (mam nadzieję, że udało mi się to ująć na zdjęciach…), aksamitną wręcz konsystencję i lekko korzenny, nienachalny aromat. Pycha!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem

Agata, 11 sierpnia 2010

Zdjęcie - Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • brzoskiwnie - 1 kg
  • nektarynki - 1 szt
  • cukier - 1/2 kg
  • gożdziki - 6 szt
  • cynamon - 1 laska
  • sok z limonki - 4 łyżki
Sposób przygotowania

Brzoskwinie obrać, wypestkować. pokrojone mniej więcej na "ósemki" wymieszać z sokiem z limonki i wstawić w żaroodpornym naczyniu na 30 minut do pieca nagrzanego do 140 oC. Po tym czasie przełożyć do rondla, połączyć z cukrem, dodać goździki i cynamon. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając do czasu gdy dżem zgęstnieje (ok. 2 godzin), a owoce się rozgotują. Na sam koniec dodać drobno pokrojona nektarynkę (da ładne jasnożółte akcenty). Dżem przełożyć do gorących słoików, do każdej porcji włożyć 2 goździki i 1/2 laski cynamonu, zakręcić wyparzonymi nakrętkami.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto jajko sadzone - bez pieczenia!
1

Ciasto jajko sadzone - bez pie…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Oszukana jajecznica

Oszukana jajecznica

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sernik gotowany z galaretką i brzoskwiniami + film
1

Sernik gotowany z galaretką i…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Szybkie ciasto z brzoskwiniami
2

Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ostry sos z dyni i brzoskwiń
2

Ostry sos z dyni i brzoskwiń

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Karmelizowane brzoskwinie oraz o dolach i niedolach blogerki kulinarnej

Karmelizowane brzoskwinie oraz…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sernik z brzoskwiniami i bezą
1

Sernik z brzoskwiniami i bezą

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Wątróbka z karmelizowanymi brzoskwiniami i jabłkami

Wątróbka z karmelizowanymi brz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Różana tarta z brzoskwiniami

Różana tarta z brzoskwiniami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Ostatnie tchnienie lata: tarta z malinami i morelami

Ostatnie tchnienie lata: tarta…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Ciasto z morelami
3

Ciasto z morelami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne