Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem

Słodkie przetwory, oprócz kilku pobocznych, mają moim zdaniem na celu głównie poprawę nastroju w chłodne, szare, zimowe poranki. Bo czy jest coś bardziej optymistcznego niż bursztynowozłoty dżem nałożony na lekko ciepłą bułeczkę? Taki zestaw nawet w czasie zawieruchy stawia na nogi i ładuje pozytywną energią na cały dzień.

A więc do dzieła: zamykajmy w słoikach smaki lata, żeby towarzyszyły nam jak najdłużej!

Ten dżem ma bardzo ładny kolor (mam nadzieję, że udało mi się to ująć na zdjęciach…), aksamitną wręcz konsystencję i lekko korzenny, nienachalny aromat. Pycha!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem

Agata, 11 sierpnia 2010

Zdjęcie - Brzoskiwniowy dżem z limonką, goździkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • brzoskiwnie - 1 kg
  • nektarynki - 1 szt
  • cukier - 1/2 kg
  • gożdziki - 6 szt
  • cynamon - 1 laska
  • sok z limonki - 4 łyżki
Sposób przygotowania

Brzoskwinie obrać, wypestkować. pokrojone mniej więcej na "ósemki" wymieszać z sokiem z limonki i wstawić w żaroodpornym naczyniu na 30 minut do pieca nagrzanego do 140 oC. Po tym czasie przełożyć do rondla, połączyć z cukrem, dodać goździki i cynamon. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając do czasu gdy dżem zgęstnieje (ok. 2 godzin), a owoce się rozgotują. Na sam koniec dodać drobno pokrojona nektarynkę (da ładne jasnożółte akcenty). Dżem przełożyć do gorących słoików, do każdej porcji włożyć 2 goździki i 1/2 laski cynamonu, zakręcić wyparzonymi nakrętkami.

Przepisy z tych kategorii

Deser z kaszą jaglaną, kiwi i borówkami

Deser z kaszą jaglaną, kiwi i…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Schab pieczony z jabłkami
1

Schab pieczony z jabłkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Migdałowe ciasto z owocami
2

Migdałowe ciasto z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tartaletki serowo-brzoskwiniowe
1

Tartaletki serowo-brzoskwiniow…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Feta pieczona z miodem, sezamem i figami
2

Feta pieczona z miodem, sezame…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
2

Dżem truskawkowy z kwiatem cza…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kiszona rzodkiewka
2

Kiszona rzodkiewka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Buraczki do słoików – 2 przepisy
2

Buraczki do słoików – 2 przepi…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Konfitura z dzikiej róży

Konfitura z dzikiej róży

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Dżem śliwkowy
2

Dżem śliwkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Domowy ketchup
3

Domowy ketchup

napiecyku napiecyku
napiecyku