Planowałam terrinę na święta, a ten pomysł wpadł mi do głowy w ostatniej chwli. Chrzan i buraczki to tradycyjny dodatek do wielkanocnych jajek i pasztetu - czemu tego nie wykorzystaćw innej formie ?
Wystarczy, że wieczorem zagnieciesz ciasto chlebowe, odłożysz je do wyrastania w temperaturze pokojowej, a po powrocie z pracy/uczelni rozgrzejesz piekarnik i upieczesz bochenek. Prawda, że proste?
Przepis, który dziś zamieszczam, to propozycja na delikatny drobiowy pasztet z świątecznym akcentem w postaci żurawiny. Pasztet jest chudy lecz bogaty w białko, zawiera znikomą ilość tłuszczu a mimo to jest delikatny i smarowny. Dzięki dodatkowi wątróbki, nie kruszy się podczas krojenia i nie jest suchy. Żurawina nadaje fajnego, słodkiego posmaku i jej dodatek na pewno posmakuje każdemu, kto lubi połączenie mięsa i owoców.