Pikantna wędlina domowa
Dzisiaj przedstawiam kolejny pomysł na pyszną domową wędlinę. Wystarczy natrzeć mięso przyprawami na noc i wstawić do piekarnika. Mięso jest aromatyczne i dość pikantne, dlatego można nieco zmniejszyć ilość przypraw.
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- 1,5 łyżki soli
- 1-2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 szklanki miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
W misce wymieszać wszystkie sypkie przyprawy. Dodać miód i oliwę i wymieszać. Natrzeć mięso bardzo dokładnie i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 2 godź pod przykryciem, zdjąć pokrywkę 20 min. przed końcem pieczenia. Po upieczeniu odstawić mięso na 30 min.
Smacznego:)