Pikantna wędlina domowa

Pikantna wędlina domowa

Dzisiaj przedstawiam kolejny pomysł na pyszną domową wędlinę. Wystarczy natrzeć mięso przyprawami na noc  i wstawić  do piekarnika. Mięso jest aromatyczne i dość  pikantne, dlatego można nieco zmniejszyć ilość przypraw.

Zdjęcie - Pikantna wędlina domowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Składniki:

  • 1,5 kg łopatki  wieprzowej
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1,5 łyżki soli
  • 1-2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 szklanki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

W misce wymieszać wszystkie sypkie przyprawy. Dodać miód i oliwę i wymieszać. Natrzeć mięso bardzo dokładnie i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 2 godź pod przykryciem, zdjąć pokrywkę 20 min. przed końcem pieczenia. Po upieczeniu odstawić mięso na 30 min.

Smacznego:)

Kategorie przepisów