Miodowa łopatka
Dzisiaj z cyklu domowe wędliny polecam pyszne pieczone mięso. Może być to karkówka lub szynka, ja tym razem użyłam łopatkę. Mięso pieczone w miodowej marynacie jest pyszne albo ja po prostu uwielbiam te smaki ale jeśli chcecie przekonać się jak smakuje, polecam Wam ten przepis. Dzięki całonocnemu marynowaniu mięso przechodzi smakami i jest kruche. Jest to sposób na wspaniałą , domową wędlinę.
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- tymianek
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki miodu
Umyte i osuszone mięso natrzeć solą, pieprzem oraz tymiankiem. Oliwę wymieszać z miodem i posmarować mięso. Odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso włożyć do rękawa i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 90 min. 15 min przed końcem rozwiązać rękaw aby mięso się przyrumieniło. Pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego:)