Danie ogólnie znane, lubiane i na pierwszy rzut oka podobne do tradycyjnego cannelloni z sosem bolońskim. Jednak wątróbka czyni nadzienie bardziej delikatnym natomiast por nadaje pewnej ostrości. Całość genialna.
Posiłek, który mogę przygotować w półgodziny dla mnie brzmi świetnie, a jeśli przy tym dobrze smakuje i nie wymaga karkołomnej obróbki to już rewelacja. Ta sałatka z pewnością należy do takich propozycji. Może stanowić samodzielne danie na lunch lub jako dodatek do mięsa lub ryby.
Nie jestem na diecie Dukana, ale z tego przepisu na naleśniki korzystam bardzo często. Lubię jeść smacznie a przy tym dość dietetycznie i mało kalorycznie. Naleśniki doskonale smakują zarówno na słodko, jak i na słono.
Nigdy nie byliśmy zwolennikami świeżego rozmarynu, w tym daniu jednak, poddany obróbce cieplnej jest genialnym dopłenieniem smaku balsamico! A pieczony (nieostry) kremowy czosnek rozpływa sie w ustach. W każdym razie same o..chy i a...chy :)
Kartacze wyszły przepyszne – dokładnie takie, jakie jadłam na Litwie. I jeśli kiedyś w przyszłości zawitam w rejony Podlasia, na pewno uraczę się tymi kluskami zamówionymi w restauracji. A póki co, pozostaje mi przyrządzanie ich w domu, do czego i Was namawiam.
Farszynki to smażone ziemniaczane kotleciki pochodzące z rejonu Warmii i Mazur. Ich nazwa pochodzi oczywiście od farszu, a ten najczęściej bywa mięsny (choć nie tylko – kilka miesięcy temu zamieszczałam tu przepis na farszynki kapitańskie z rybą. Farszynki są świetnym sposobem na nieskomplikowany i niedrogi obiad