Naleśniki (dieta protal)
Nie jestem na diecie Dukana, ale z tego przepisu na naleśniki korzystam bardzo często. Lubię jeść smacznie a przy tym dość dietetycznie i mało kalorycznie. Naleśniki doskonale smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Zwykle podaję je z serkiem wiejskim lub twarogiem wymieszanym z dżemem - można się zdrowo najeść! Polecam.
Składniki:
- 2 jajka (duże)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej (czubata)
Składniki wymieszać mikserem. Ciasto lać chochelką na gorący teflon bez tłuszczu. Ciasto jest bardzo rzadkie, ale ładnie się ścina. Przewracać kiedy brzegi ciasta się przyrumienią i zaczną odchodzić od patelni. Naleśniki są elastyczne, więc po lekkim podważeniu łopatką, można je nawet odklejać od patelni ręką a później przewracać.Na patelni o średnicy ok. 20 cm, wychodzi 6-7 cienkich naleśników lub 3-4, jeśli ktoś lubi grubsze.
Naleśniki, autorstwa Berlinianki, pochodzą ze strony Wizaż.pl.