Smacznie, zdrowo i pożywnie - to główne hasła moich wiosenno-letnich śniadań. Placki zrobiłam nie za słodkie, ale można to nadrobić z nawiązką odpowiednią polewą. U mnie czekolada rozpuszczona w miodzie - palce lizać!
Były ostatnio bardzo udane placki ryżowe, przyszła pora na wersję kukurydzianą. Przepis na podstawie kursu gotowania z Gordonem Ramsayem. Placki są bardzo lekkie, słodka kukurydza jest zrównoważona ostrym smakiem chili oraz dymki.
Dziś mogę już głośno zapewnić, że nie ma to jak langosze robione w domu: świeże i z dobrej jakości składników. Są prostą potrawą, ale smakują po prostu rewelacyjnie! Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, z delikatną nutą czosnku przełamaną śmietaną i innymi dodatkami – po prostu niebo w gębie.
Dzisiaj proponuję Wam grzybowe placuszki z kurkami. Nie jest tu dużo grzybów - tylko 75 g, lecz placuszki wychodzą naprawdę dobre. Kurki są tutaj składnikiem ciasta, tak jak jabłka w plackach z jabłkami.