To jedno z najbardziej popularnych dań wielkanocnych we Włoszech. Ciasto to doczekało się wielu wersji, ale zawsze smakuje wyśmienicie i wygląda podobnie.
Oto pomysł, jak z najprostszych składników zrobić wykwintne danie :) Ravioli to rodzaj włoskich pierogów, raczej niedużych, o kwadratowym lub okrągłym kształcie. Najczęściej nadziewa się je mięsem, serem ricotta lub szpinakiem, ale tak naprawdę skład farszu może być zupełnie dowolny.
Spaghetti alla puttanesca - tak często gości na moim stole. Jest w tej paście wszystko, co lubię. Świeżość pomidorów i pietruszki, ostrość pepperoncino, słoność anchovies i kaparów. Jedno z tych dań, kiedy zawsze przy jedzeniu, kolejny i kolejny raz uświadamiam sobie, że wciąż nie mam tego klasyka w bazie przepisów na blogu.
Cannelloni - danie kuchni wloskiej tak popularne we Wloszech jak u nas schabowy, a zarazem jeden z najsmaczniejszych sposobów wykorzystania sosu bolongnese. Zamiast podawać makaron z sosem można zrobic jedną, dużą zapiekankę, nadziewając makaronowe rurki cannelloni mięsnym farszem z sosem bolognese i zapiec pod beszamelem.
A po spacerze polecam pyszny makaron. Lista niezbędnych składników sosu naprawdę jest krótka i ogranicza się do 4 X P : Pancetta, Peperoncino, Pomidory, Pecorino. Reszta, to już opcjonalne dodatki.