Bucatini all'Amatriciana
Bucatini all'Amatriciana Wszyscy mówią, że mamy piękną jesień. A przecież to jeszcze lato. Nie wypędzajmy go za szybko, tylko korzystajmy ze słońca i możliwości spędzenia czasu na świeżym powietrzu. A po spacerze polecam pyszny makaron. Lista niezbędnych składników sosu naprawdę jest krótka i ogranicza się do 4 X P : Pancetta, Peperoncino, Pomidory, Pecorino. Reszta, to już opcjonalne dodatki. Jak przy wielu tradycyjnych przepisach, tak i tutaj nie ma jednego sposobu na przygotowanie sosu all'Amatriciana. Włosi spierają się, czy do tego dania należy dodawać cebulę, czy czosnek. Niektórzy dodają i jedno, i drugie. Na oficjalnej stronie miasta Amatrice znajdziecie taki przepis Nie ma w nim ani cebuli, ani czosnku lecz jest jeszcze odrobina wina. Ja znam wersję z zielona pietruszką, więc ją dorzuciłam. Polecam!
. Składniki dla 4 osób:
350 g makaronu bucatini lub spaghetti
120 g pancetty, podgardla lub boczku
60 g szynki parmeńskiej
1 kg dojrzałych pomidorów
1 ostra papryczka drobno pokrojona
60 g sera pecorino drobno startego lub pokruszonego
sól i pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
odrobina białego wina
1 łyżka oliwy
Pomidory naciąć na spodzie na krzyż, sparzyć, obrać ze skórki. Przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Pancettę lub boczek pokroić w paski. Zrumienić na oliwie razem z chili. Dodać wino, wymieszać, zdjąć z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć pomidory ok. 15 minut. Ponownie dołożyć boczek, krótko podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować al dente makaron w osolonej wodzie. Odcedzić wymieszać z sosem. Podawać gorący z natką pietruszki i serem pecorino.
Smacznego! Przepis dodaję do akcji