Z kapusty zdejmij liście. Włoska kapusta ma liście dość luźno ułożone, więc nie powinno być z tym problemów. Jeśli liście ciężko odchodzą - lub jeśli używasz zwykłej kapusty, włóż ją na chwilę do wrzątku, liście po zblanszowaniu dadzą się łatwo zdjąć.
Dzis ostatni dzien "Festiwalu dyni". Swoje pierwsze dyniowanie postanowilam zakonczyc makaronem tagliatelle z dynia i szynka parmenska. Do tego dania zainspirowala mnie broszurka "Plats rapides", ktora ostatnio przegladalam. Robiac ten sos mialam nadzieje, ze skladniki beda do siebie dobrze pasowaly, bo w temacie dyniowych polaczen smakowych dopiero sie ucze.
Dzisiaj zrobiłam przystawkę wg przepisu Jamiego Olivera. Pasuje do niej dynia słodkawa i o jak najbardziej wyrazistym smaku. Czasem uda mi się kupić dynię włoską, z polskimi trudniej trafić mi na pyszne, mięsiste, intensywnie słodkie warzywo. Tym razem się udało. Danie smakuje świetnie. Może być podane solo albo jako dodatek do mięs, czy do położenia na ciepłej grzance z mozarellą.