Gulasz z suszonymi śliwkami

Gulasz z suszonymi śliwkami

Zaczynam realizować pomysły z moich nowych książek, na pierwszy ogień idzie "Kuchnia śródziemnomorska" i gulasz na słodko.

Składniki:

1 kg wołowiny

2-3 cebule

0,5 kg suszonych śliwek

puszka pomidorów w zalewie

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

1 łyżeczka cynamonu

2 listki laurowe

sól, pieprz

Wołowinę pokrój w kostkę, obsmaż ją na oliwie, dodaj cebulę i podsmaż razem.

Dolej wino, gotuj do momentu, aż wino odparuje. Dodaj pomidory z zalewą, połowę śliwek i przyprawy, duś do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlewaj wodą lub winem. Pod koniec gotowania dorzuć pozostałe śliwki, dopraw do smaku.

Podawaj z kaszą lub pyzami drożdżowymi.

Kategorie przepisów