Tagliatelle z dynia i szynka parmenska

Tagliatelle z dynia i szynka parmenska
Zdjęcie - Tagliatelle z dynia i szynka parmenska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tagliatelle z dynia i szynka parmenska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDzis ostatni dzien "Festiwalu dyni". Swoje pierwsze dyniowanie postanowilam zakonczyc makaronem tagliatelle z dynia i szynka parmenska. Do tego dania zainspirowala mnie broszurka "Plats rapides", ktora ostatnio przegladalam. Robiac ten sos mialam nadzieje, ze skladniki beda do siebie dobrze pasowaly, bo w temacie dyniowych polaczen smakowych dopiero sie ucze.
Przyznam, ze sie nie rozczarowalam, sos byl bardzo dobry, delikatny, wyczuwalo sie w nim smak szynki i galki muszkatalowej, co do uzytej przeze mnie dyni pizmowej doskonale pasowalo.

skladniki:
500g miaszu z dyni
1 cebula
2 zabki czosnku
250ml bulionu drobiowego lub warzywnego
4-6 lyzek natki pietruszki
100g szynki parmenskiej
100ml creme fraiche
2 lyzki oliwy z oliwek
sol, pieprz
szczypta galki muszkatalowej
makaron tagliatelle

Zdjęcie - Tagliatelle z dynia i szynka parmenska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

wykonanie:
Na dwoch lyzkach oliwy z oliwek podsmazamy przez chwile posiekana cebule i czosnek. Po 2 minutach dokladamy polowe natki pietruszki. Mieszamy. Dokladamy pokrojona w kostke dynie i smazymy przez 3 minuty. Doprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatalowa.

Po tym czasie wlewamy bulion i mieszajac od czasu do czasu dusimy 10 minut. W tym czasie dynia stanie sie miekka.
Dokladamy pokrojona szynke parmenska, dusimy 2 minuty i dodajemy creme fraiche. Calosc nalezy dokladnie wymieszac, doprowadzic do wrzenia.
Sosem polewamy uprzednio ugotowany makaron tagliatelle. Posypujemy reszta natki pietruszki. Mozemy tez dodac starty parmezan.
Smacznego!

Zdjęcie - Tagliatelle z dynia i szynka parmenska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów