dodam przepis na przepyszny obiad, który dla odmiany przyrządził mój mąż. Zdecydowanie nadaje się do akcji „zwiększamy odporność” przez sporą zawartość czosnku, który jak wiadomo jest naturalnym antybiotykiem. Danie ponadto jest klasyczne, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam.
To włoskie danie znane jest na całym świecie.Postanowiłam je trochę zmodyfikować i zamiast tradycyjnego spaghetti bolognese, przyrządziłam małe klopsiki w sosie pomidorowym i makaronem.
Delikatne i soczyste klopsiki w aromatycznym sosie. Podane ze spaghetti, dzięki czemu mamy konkretny i w miarę szybki obiad dla całej rodziny. Przepis zaczerpnięty od Karola Okrasy (...) zdecydowanie godny polecenia.
Smak mojego synka na pesto zmobilizował mnie w końcu do zrobienia prawdziwego pesto alla genovese. Robiłam je już, ale z orzechami włoskimi, tym razem zaś pojawiły się w nim aromatyczne piniole. Ugotowałam pełnoziarnisty makaron tagliatelle, wymieszałam z pesto i było pysznie. Bardzo nam smakowało i zrobię wkrótce ponownie
Sos bolognese to chyba najpopularniejszy i najczęściej wykorzystywany sos do makaronu w polskiej kuchni. Wersji jego przyrządzenia jest rownież znaczna ilość, jeśli więc miałbym wskazać jedyny słuszny to byłby to przepis podany poniżej. Pochodzi on z książki "Italian Kitchen" autorstwa Anny Del Conte, ulubionej autorki kuchni włoskiej dla takich sław jak Delia Smith czy Nigella Lawson.