Tagliatelle pełnoziarniste z pesto alla genovese
Orzechowy Tydzień Atinki oraz smak mojego synka na pesto zmobilizował mnie w końcu do zrobienia prawdziwego pesto alla genovese. Robiłam je już, ale z orzechami włoskimi klik, tym razem zaś pojawiły się w nim aromatyczne piniole. Ugotowałam pełnoziarnisty makaron tagliatelle, wymieszałam z pesto i było pysznie. Bardzo nam smakowało i zrobię wkrótce ponownie, bo synek bardzo je lubi.:)
Składniki:
*jedna doniczka bazylii (listki i cienkie gałązki)
*2 ząbki czosnku
*3 łyżki tartego parmezanu
*pół paczki orzeszków piniowych
*oliwa z oliwek (tyle, żeby pasta wyszła jednolita i gęsta)
*makaron tagliatelle pełnoziarniste
Wykonanie:
Przygotować pesto: orzeszki piniowe lekko podsmażyć na suchej patelni. Przełożyć do reszty wymieszanych składników i wszystko utrzeć w moździerzu w razie potrzeby dodając oliwę (można posłużyć sie blenderem).
Można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wymieszać z pesto i podawać.
Smacznego :)