Tagliatelle pełnoziarniste z pesto alla genovese

Tagliatelle pełnoziarniste z pesto alla genovese

                       Orzechowy Tydzień Atinki oraz smak mojego synka na pesto zmobilizował mnie w końcu do zrobienia prawdziwego pesto alla genovese. Robiłam je już, ale z orzechami włoskimi klik, tym razem zaś pojawiły się w nim aromatyczne piniole. Ugotowałam pełnoziarnisty makaron tagliatelle, wymieszałam z pesto i było pysznie. Bardzo nam smakowało i zrobię wkrótce ponownie, bo synek bardzo je lubi.:)

Zdjęcie - Tagliatelle pełnoziarniste z pesto alla genovese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

*jedna doniczka bazylii (listki i cienkie gałązki)

*2 ząbki czosnku

*3 łyżki tartego parmezanu 

*pół paczki orzeszków piniowych 

*oliwa z oliwek (tyle, żeby pasta wyszła jednolita i gęsta)

*makaron tagliatelle pełnoziarniste 

Wykonanie:

Przygotować pesto: orzeszki piniowe lekko podsmażyć na suchej patelni. Przełożyć do reszty wymieszanych składników i wszystko utrzeć w moździerzu w razie potrzeby dodając oliwę (można posłużyć sie blenderem).

Można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wymieszać z pesto i podawać.

Smacznego :)

Zdjęcie - Tagliatelle pełnoziarniste z pesto alla genovese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tagliatelle pełnoziarniste z pesto alla genovese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów