Lembas, czyli chlebek elficki. Przeznaczony do zaspkajania głodu w trudach długich podróży. Dostępny już nie tylko w świecie wykreowanym przez Tolkiena :)
Jajka w sosie musztardowym. Robię je niezmiernie rzadko. Na moim własnym gospodarstwie były może ze dwa razy. Kojarzą mi się z kuchnią lat osiemdziesiątych. Ze stołówką szkolną i obiadami na dużej przerwie w poniedziałki lub piątki. I przyznam, że nie były to złe obiady.
Miłośnikom szpinaku polecam ciekawą przystawkę na karnawałowe (i nie tylko) spotkania z przyjaciółmi. Jajka wzbudzają ciekawość ponieważ zielony farsz przyciąga wzrok i wywołuje wzmożoną pracę ślinianek. Jeśli tylko lubicie szpinak zachęcam do wypróbowania.
Pasta z makreli to zdrowa i odżywcza propozycja do różnego rodzaju kanapek, faszerowanych jaj czy pomidorów. Rewelacyjnie smakuje na świeżym chlebku, ale także solo lub w wydrążonym pomidorku.