Babka czekoladowa

Babka czekoladowa
Zdjęcie - Babka czekoladowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do niedawna moją ulubioną babką była cytrynowa babka ucierana, ale kiedy upiekłam tą wszystko się zmieniło. Jest po prostu WSPANIAŁA! Mocno czekoladowa, nie za słodka z lekką nutą pomarańczy... mmm... po prostu pycha! Jestem pewna, że zasmakuje Waszej rodzinie i Wam na wielkanoc :-)
Składniki:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)
  • 225g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki mocnej kawy (ja zaparzyłam podwójne espresso)
  • 3/4 szklanki kakao
  • skórka otarta z 1/2-1 pomarańczy (ja otarłam z połowy i miałam lekką, ale wyczuwalną nutę pomarańczy)
  • 2 jajka (temp. pokojowa)
  • 1 i 1/5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
W ronelku rozpuścić na małym ogniu masło, czekoladę, kakao i kawę. Podgrzewamy do rozpuszczenia się masła i czekolady i do powstania w miarę jednolitej masy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Mąkę i sodę przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem. Dodajemy stopniowo resztę składników cały czas miksując. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przelewamy masę do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Ja polecam sprawdzić już stan babki po 45 minutach, aby nie przesuszyć babki. Odstawiamy do wystygnięcia i po całkowitym wystygnięciu delikatnie wyjmujemy babkę.
Składniki na polewę:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)'
  • pół szklanki płynnej śmietanki 30-36%
  • 1-2 łyżki miody (opcjonalnie)
+ różne dowolne dodatki do dekoracji: wiórki kokosowe, jajka czekoladowe, posypki Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu. W tym czasie drobno siekamy czekoladę. Kiedy śmietanka prawie zacznie wrzeć czyli jak przy ściankach garnka pojawią się malutkie bąbelki to zdejmujemy garnek z ognia. Wsypujemy czekoladę i zostawiamy masę na 2 minuty. Następnie mieszamy, aż polewa będzie jednolitą i gładka. Dodajemy miód, jeśli go używamy i mieszamy. Polewa powinna być gładka i błyszcząca. Polewą polewamy babkę i dekorujemy wg uznania.
Zdjęcie - Babka czekoladowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów