W każdym razie domowa wersja jest na pewno zdrowsza od kupnej, gdyż zawiera znacznie mniej cukru, bo smaku daje jej duża ilość bakalii. W przepisie poniżej jest ich więcej niż samych płatków, w kupnej granoli będzie ich tylko kilka procent! Przygotowanie nie jest ani trudne, ani pracochłonne, a przy tym można zużyć zawartość wszystkich napoczętych opakowań.
Na patelni rozmrażamy szpinak razem z łyżką masła i doprawiamy czosnkiem. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z jajkiem i doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wykładamy szpinak i zalewamy go sosem śmietanowym, na wierzch ścieramy żółty ser....
Domowe musli to nie to samo, co gotowa mieszanka zbóż oraz bakalii zakupiona w sklepie. Niestety, do tego typu produktów najczęściej dodawany jest cukier, syrop-glukozowo fruktozowy, sól, mąka pszenna i wzmacniacze smaku. Ta mieszanka z pewnością nie sprzyja odchudzaniu, a wręcz przyczynia się do tycia! Nie czekaj więc, tylko wykonaj swoją własną granolę, dodając do niej ulubione składniki!
Szafran zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy na 15-20 minut.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, jajka, żółtka, mleko, wodę szafranową oraz sól. Zagniatamy ciasto.
Dodajemy olej i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę zagniatamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz. do wyrośnięcia.
Przepis z kuchni staropolskiej i jednocześnie pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Dzieci bardzo lubią takie dodatki do obiadu, koniecznie dodaj do nich przesmażoną cebulkę, pietruszkę lub szczypiorek.
Ciasto babie lato na biszkopcie cynamonowym z kremem mascarpone, powidłami śliwkowymi i płatkami migdałowymi. Leciutkie, aromatyczne i kremowe ciasto z chrupiącymi migdałami.