Szafranowa baba drożdżowa z rodzynkami
Składniki:
- 350 g mąki
- 100 ml letniego mleka
- 100 g cukru
- 50 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 50 g rodzynek
- 7 g drożdży instant
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- ⅓ łyżeczki nitek szafranu
- bułka tarta do oprószenia formy
Przygotowanie:
Szafran zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy na 15-20 minut.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, jajka, żółtka, mleko, wodę szafranową oraz sól. Zagniatamy ciasto.
Dodajemy olej i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę zagniatamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego do temp. 180ºC piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Wystudzoną babkę lukrujemy lub dekorujemy według uznania.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/