Na 34 rocznicę ślubu moich rodziców zrobiłam tort czekoladowy. Przepis na masę czekoladową zaczerpnęłam z strony wielkie żarcie. Z masy wychodzi dość dużo kremu, wystarczy na duży tort. Tort jest mocno czekoladowy, polecam!
Dzisiaj mój blog obchodzi roczek:-) Z tej okazji upiekłam pyszne zielone ciasto z delicjami, źródło: tutaj. W dniu dzisiejszym chciałabym Wam serdecznie podziękować, że przez ten cały rok byliście ze mną! Dziękuję za miłe komentarze oraz za słowa krytyki. Ten rok pozwolił mi realizować swoją pasję oraz rozwijać się kulinarnie. Zapraszam Was nadal do odwiedzania mojego bloga oraz do korzystania z moich przepisów, bo przecież po to on istnieje!
Nadrabiam zaległości świąteczne w publikowaniu przepisów:-). Polecam do wypróbowania (na następne święta, a może i szybciej....) babkę cytrynową ze starego przepisu mojej mamy, pycha!
U mnie na blogu jeszcze poświątecznie:-) Seromakowiec z masą jabłkową to wspomnienie dzieciństwa. Przygotowujemy go zawsze na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanocy, gdy po upieczeniu sernika, makowca zostaje jeszcze dużo masy makowej lub masy serowej. Przepis sprawdzony, polecam!
Lekka tarta z rabarbarem i kruszonką to super pomysł na deser! U mnie w domu została przywitana bardzo entuzjastycznie:-) i bardzooo szybko znikła. Moja tarta bierze udział w akcji: Ra-bar-bar! Warto wypróbować, źródło tutaj, polecam:-)
U mnie szał na tarty:-) Tyle wokół świeżych sezonowych owoców, że aż żal nie skorzystać - chociaż ja wykorzystuję jeszcze zamrożone owoce, bo trzeba robić nowe miejsce w zamrażarce. Teraz kusi mnie, żeby upiec tartę na słono, może np. z szpinakiem i serem, mmmm.... muszę pomyśleć!
Wypróbowany przepis z zeszytu mojej mamy na biszkopt z kremem wiśniowym. Bardzo fajny pomysł na proste i szybkie ciacho. Można użyć świeżych wiśni lub ze słoika, owoce polać polewą czekoladową, polecam!
W tym sezonie miało już nie być ciasta z rabarbarem ale miałam jeszcze kilka łodyg w lodówce no i nie mogłam się powstrzymać, żeby czegoś nie upiec. A ciasto smakuje tak wspaniale, że muszę go Wam natychmiast pokazać. Może ktoś jeszcze ma rabarbar i się skusi a napewno nie będzie żałował. Ciasto jest kwaśno - słodkie, dość wilgotne.
Tarta wyszła niezwykle delikatna, na cienkim, kruchym, wyraźnie cytrynowym spodzie. Jedyne co, to według moich Panów jest za mało słodka... Mi to akurat odpowiada - słodkie ciasto, a do tego kwaskowe nadzienie. Świetny duet. Pamiętajcie tylko, że cukier puder na wierzchu jest absolutnie konieczny! Ewentualnie można całość dosłodzić (ja pewnie tak zrobię następnym razem), ale nadzienie jest jak najbardziej godne uwagi, w takiej czy innej wersji. Rozpływa się w ustach, smakuje naprawdę świetnie. Polecam!
Od mojej przyszłej bratowej otrzymałam przepis na czekoladowe ciasto z marchewką. Ciasto jest super czekoladowe, marchewki wcale nie widać a dzięki niej jest ono wilgotne.
Ciasto mnie zaskoczyło, ponieważ wygląda jak drożdżowe a nim nie jest. Do tego połączenie gruszkowo - śliwkowe z nutą pomarańczy, dużo kruszonki - mmm.... po prostu pyszności, wypróbujcie, zachęcam!