Tarta jagodowa z pianką
U mnie szał na tarty:-) Tyle wokół świeżych sezonowych owoców, że aż żal nie skorzystać - chociaż ja wykorzystuję jeszcze zamrożone owoce, bo trzeba robić nowe miejsce w zamrażarce. Teraz kusi mnie, żeby upiec tartę na słono, może np. z szpinakiem i serem, mmmm.... muszę pomyśleć! Na razie zachęcam Was do wypróbowania przepisu na tartę jagodową z pianką, przepis znalazłam tutaj, szczerze polecam!
Składniki na ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła lub margaryny
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- szczypyta soli
Nadzienie:
- 2,5 szklanki jagód (mogą być mrożone)
- pół szklanki cukru kryształu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka mąki pszennej
- 2 szklanki wody + 1 szklanka wody
Pianka:
- 2 białka
- pół szklanki cukru kryształu
- szczypta soli
Dodatkowo
- olej do wysmarowania formy
- bułka tarta lub kaszka manna
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, masło, śmietanę, proszek do pieczenia, i cukier waniliowy. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto schłodzić min. 30 minut w lodówce. Formę posmarować olejem i wysypać bułką tartą lub kaszką manną. Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę, przykryć pergaminem i obciążyć fasolą (ja użyłam jasia). Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ściągnąć pergamin z fasolą.
Przygotować kisiel jagodowy. Do rondelka wrzucić jagody z cukrem, zalać 2 szklankami wody. W pozostałej wodzie rozmieszać mąki i zalać tym gotujące się jagody, mieszać tak długo, aż powstanie kisiel. Letni kisiel wylać na ciasto.
Białka ubić na sztywno z solą i cukrem. Zrobić dowoolny wzorek na ciście (ja użyłam szprycy cukierniczej). Wstawić ponownie do piekarnika tak długo, aż pianka będzie na wierzchu będzie rumiana (ja piekłam 10-15 minut) - tak jak radzi autorka oryginalnego przepisu piekłam na górnej grzałce. Ciasto podawać ostudzone.
Smacznego!