Gofry
Dostałam ostatnio gofrownicę w prezencie i postanowiłam ją wypróbować. Skorzystałam z jednego z przepisów umieszczonych na fotoforum gazeta.pl, gofry się udały, polecam!
Składniki:
- 160g mąki
- 15g drobnego cukru
- szczypta soli
- 50g stopionego masła
- 2 jajka (osobno żółtka i białka)
- 270ml mleka
- cukier waniliowy
- masło/olej do posmarowania gofrownicy
- konfitura/cukierkryształ/cukier puder
Wymieszać mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka. Roztrzepać na gładką masę, stopniowo dolewać resztę mleka, dodać cukier waniliowy, odstawić.
Ubić białka ze szczyptą soli i ostrożnie wymieszać z cukrem. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę, posmarować ją miękkim masłem (olejem) i smażyć gofry. Ja posypuję gofry cukrem lub smaruję konfiturą.
Smacznego!