Gofry

Gofry

Zdjęcie - Gofry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dostałam ostatnio gofrownicę w prezencie i postanowiłam ją wypróbować. Skorzystałam z jednego z przepisów umieszczonych na fotoforum gazeta.pl, gofry się udały, polecam!

Składniki:

  • 160g mąki
  • 15g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 50g stopionego masła
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 270ml mleka
  • cukier waniliowy
  • masło/olej do posmarowania gofrownicy
  • konfitura/cukierkryształ/cukier puder

Wymieszać mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka. Roztrzepać na gładką masę, stopniowo dolewać resztę mleka, dodać cukier waniliowy, odstawić.

Ubić białka ze szczyptą soli i ostrożnie wymieszać z cukrem. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę, posmarować ją miękkim masłem (olejem) i smażyć gofry. Ja posypuję gofry cukrem lub smaruję konfiturą.

Smacznego!

Kategorie przepisów