Sałatka gyros

Sałatka gyros
Zdjęcie - Sałatka gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka:

  • pierś z kurczaka (200 g)
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
  • ½ kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka (160 g)
  • 4 ogórki konserwowe
  • 200 g kukurydzy konserwowej
  • ½ czerwonej cebuli
  • sól do smaku

Sos do sałatki:

  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz do smaku
Zdjęcie - Sałatka gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotuj sos: w misce wymieszaj majonez, jogurt, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem.

Zdjęcie - Sałatka gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Mięso pokrój w kostkę, dopraw przyprawą do gyrosa i solą.

Na patelni rozgrzej olej Oliwier, wrzuć mięso, smaż ze wszystkich stron przez 8 minut, aż przestanie być surowe w środku. Odłóż na bok i ostudź.

Zdjęcie - Sałatka gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Kapustę pekińską drobno posiekaj. Cebulę, paprykę i ogórki pokrój w kostkę.

W dużej salaterce układaj warstwami kurczaka, cebulę, ogórki, kukurydzę, paprykę, sos do sałatki i na wierzch kapustę pekińską. Przed podaniem sałatkę schłódź w lodówce.

Zdjęcie - Sałatka gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Sałatka gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów