Sałatka gyros
Sałatka:
- pierś z kurczaka (200 g)
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 2 łyżki oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
- ½ kapusty pekińskiej
- 1 czerwona papryka (160 g)
- 4 ogórki konserwowe
- 200 g kukurydzy konserwowej
- ½ czerwonej cebuli
- sól do smaku
Sos do sałatki:
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotuj sos: w misce wymieszaj majonez, jogurt, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
Mięso pokrój w kostkę, dopraw przyprawą do gyrosa i solą.
Na patelni rozgrzej olej Oliwier, wrzuć mięso, smaż ze wszystkich stron przez 8 minut, aż przestanie być surowe w środku. Odłóż na bok i ostudź.
Krok 3
Kapustę pekińską drobno posiekaj. Cebulę, paprykę i ogórki pokrój w kostkę.
W dużej salaterce układaj warstwami kurczaka, cebulę, ogórki, kukurydzę, paprykę, sos do sałatki i na wierzch kapustę pekińską. Przed podaniem sałatkę schłódź w lodówce.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe