Sałatka z kurczakiem na imprezy

Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 kolorowe papryki
- 1 duża czerwona cebula
- 1 sałata lodowa
- 1 mały brokuł
- 1 puszka kukurydzy (20 dag po osączeniu z zalewy)
Marynata do mięsa:
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
Sos:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 5 łyżek ostrego paprykowego ajvaru
- 10 łyżek oleju Kujawskiego z lnianki (rydzowego) tłoczonego na zimno
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Filety z piersi kurczaka pozbawiamy błonek i płuczemy. Osuszamy mięso i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm, posypujemy przyprawą gyros, polewamy jogurtem, mieszamy i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Następnie zawijamy całość luźno w pergamin, układamy na blasze i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Studzimy.
W tym czasie przygotowujemy warzywa. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Obraną cebulę siekamy. Różyczki brokułu sparzamy wrzątkiem, studzimy. Kukurydzę osączamy z zalewy. Sałatę kroimy w paski.
Krok 2
Przygotowujemy sos sałatkowy. Do jogurtu dodajemy paprykowy ajvar oraz olej Kujawski z lnianki tłoczony na zimno. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę do sosu. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sos dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
Krok 3
W większej szklanej misce układamy z przygotowanych składników kolorowe warstwy sałatki. Każdą warstwę sałatki polewamy kilkoma łyżkami przygotowanego sosu. Dla osiągnięcia pełni smaku warto sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godz.