Polędwiczki z sarny z żurawiną

Polędwiczki z sarny z żurawiną

Zwykle w szale gotowania, pieczenia i smażenia skupiamy się na wielkanocnym śniadaniu. U mnie śniadanie je się przez całą Wielką Niedzielę. Dopiero w poniedziałek mama przygotowuje obiad – zwykle również uroczysty, ponieważ przyjeżdża w odwiedziny dalsza rodzina. Zawsze jest w stanie czymś ich zaskoczyć – tym razem na stół wjeżdża wielkanocna sarna…

Zdjęcie - Polędwiczki z sarny z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Surowe polędwiczki dobrze jest zostawić na noc w zsiadłym mleku, aby mięso skruszało.



Zdjęcie - Polędwiczki z sarny z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis na sarnę oraz wiele innych inspiracji wielkanocnych znajdziecie w w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl

Składniki
(3-4 porcje)

- polędwiczki z sarny 500gr
- zsiadłe mleko 400gr
- żurawina 50gr
- pół jabłka
- cukier brązowy 1 łyżka
- sól
- pieprz
- tymianek świeży
- ziemniaki do podania

Przygotowanie
(45 minut)

1. Mięso płuczemy i osuszamy. Nacieramy pieprzem i tymiankiem.Zdjęcie - Polędwiczki z sarny z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Na mocno rozgrzany tłuszcz wkładamy polędwiczki obsmażając je po kilka sekund z każdej strony. Następnie mięso solimy, zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości około 20-30 minut.

3. W tym czasie jabłko kroimy w kosteczkę.

4. Gotowe polędwiczki odkładamy na talerz.

5. Sos po polędwiczkach zlewamy do garnka, dodajemy jabłko i żurawinę oraz cukier. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści, a jabłko zmięknie.

6. Podajemy z kuleczkami z ziemniaków.

Zdjęcie - Polędwiczki z sarny z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Polędwiczki z sarny z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Polędwiczki z sarny z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Polędwiczki z sarny z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów