Zielona sałatka z jajkiem i soczewicą
Wiosna idzie! :-) W weekend ma być u nas 17 stopni! A jeszcze 3 dni temu skrobałam szyby w samochodzie… Idzie wiosna, robi się zielono… i w takim wiosennym kolorze będzie dzisiejsza sałatka z jajkiem. Sałatka z dodatkiem zielonej soczewicy, zielonego groszku, awokado i ogórka. Podstawą sosu do sałatki jest olej Kujawski z czosnkiem z dodatkiem soku z cytryny i pieprzu.
Niniejszą sałatką rozpoczynam cykl przepisów przygotowanych przy współpracy z Zakładami Tłuszczowymi „Kruszwica”, producentem rzepakowego oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Przepisy znajdą się w Wielkanocnej Książce Kucharskiej, która ukaże się w formie ebooka jeszcze przed Świętami, o czym oczywiście Was niezwłocznie poinformuję. :-)
Zielona sałatka z jajkiem i soczewicąSkładniki (na 4 porcje)
- mix zielonych sałat
- pół awokado
- 2 jajka (ugotowane na twardo)
- 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
- pół szklanki groszku (z puszki lub rozmrożonego)
- kilka plasterków ogórka
- szczypiorek i/lub rzeżucha
Sos
- 30 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
Na duży talerz lub salaterkę wyłożyć wymieszane sałaty. Dodać – dobrze odsączone – soczewicę i groszek. Lekko wymieszać. Dodać pokrojone w plasterki awokado i pół plasterki ogórka. Posypać pokrojonym szczypiorkiem i/lub rzeżuchą. Na wierzch ułożyć połówki jajka.
Wszystkie składniki na sos wymieszać i polać sałatkę.
Porada:
Soczewicę włożyć do rondelka – do zimnej wody – i gotować na większym ogniu około 10 minut a następnie zmniejszyć ogień na mały i pod przykryciem gotować jeszcze 15-20 minut do miękkości.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF