Porady kulinarne
-
Krakersy - jak je wycinać?
Użyj ostrego noża lub foremek do ciastek, aby wyciąć krakersy o pożądanych kształtach i rozmiarach. Upewnij się, że są one w miarę jednakowe, aby równomiernie się piekły.
-
Krakersy - jak je przechowywać?
Aby zachować ich chrupkość, przechowuj krakersy w szczelnym pojemniku lub worku strunowym. Unikaj narażania ich na wilgoć, która mogłaby je zmiękczyć.
-
Jak pasteryzować słoiki?
Na dnie większego garnka, wyłożonego ściereczką, ułóż słoiki. Nalej wodę do połowy wysokości słoików, garnek przykryj pokrywką i zagotuj. Po zagotowaniu, zmniejsz gaz do minimum. Całość gotuj na bardzo małym ogniu, około 15 minut. Następnie ułóż słoiki na desce i przykryj ściereczką, powinny się wolno schładzać. Można też zostawić słoiki na noc w garnku, do schodzenia.
-
Placki ziemniaczane - co zrobić, aby nie były tłuste?
Usmażone placki ziemniaczane osączyć z nadmiaru tłuszczu, odkładając je na papierowy ręcznik.
-
Jak wykonać test suchego patyczka?
Przed zakończeniem pieczenia uchylić drzwiczki od piekarnika i włożyć suchą wykałaczkę w środek ciasta. Wyjąć. Jeśli do wykałaczki przykleiły się kawałki ciasta, to oznacza, że jest ono niegotowe i wymaga dalszego pieczenia. Jeśli wykałaczka jest sucha – ciasto jest gotowe i można wyłączyć piekarnik.
-
Jakiś sposób na świeże ciasto?
Do ciasta dodałam rzepakowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, który zwilża masę, nadaje jej lepkości, kruchości i pozwala dłużej przechowywać świeże ciasto.
-
Kotlet z karkówki - co zrobić, aby nie zwijał się w rulon?
W miejscach gdzie znajduje się tłuszczyk należy ponacinać nożem wtedy kotlet nie będzie się zwijał w rulon.
-
Patyczki do szaszłyków - co zrobić, aby się nie przypaliły?
Patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie, to zapobiegnie ich przypaleniu.
-
Po co przesiewać makę do ciasta ?
Przesiewanie mąki przed dodaniem jej do ciasta to prosty, ale niezwykle istotny krok, który wpływa na końcowy efekt wypieku. Proces przesiewania pozwala na rozluźnienie struktury mąki, co sprawia, że ciasto staje się bardziej puszyste i lekkie. Drobne grudki, które mogą znajdować się w mące, zostają rozbite, co pomaga uniknąć nieprzyjemnych, zbitych fragmentów w gotowym wypieku.
Przesiewanie pomaga również w równomiernym rozprowadzeniu mąki w mieszance ciasta, co sprzyja jego jednolitemu wzrostowi podczas pieczenia. Dzięki temu ciasto staje się delikatniejsze w konsystencji i przyjemniejsze w smaku. Przy przesiewaniu mąki dostarczasz także powietrze do suchych składników, co dodatkowo nadaje ciastu lekkości. To…
-
Jak zrobić polewę z białej czekolady?
Polewa z białej czekolady:
Śmietankę 30% podgrzać w rondelku, dodać pokruszoną białą czekoladę, rozpuścić i wymieszać.
-
Jak wykonać test „suchego patyczka”?
Jak wykonać test „suchego patyczka”?
Przed zakończeniem pieczenia uchylić drzwiczki od piekarnika i włożyć suchą wykałaczkę w środek ciasta. Wyjąć. Jeśli do wykałaczki przykleiły się kawałki ciasta, to oznacza, że jest ono niegotowe i wymaga dopieczenia. Jeśli wykałaczka jest sucha - to ciasto jest gotowe i można wyłączyć piekarnik.
Warto przeprowadzać test suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.
-
Jakie składniki do sałatki z kurczakiem i z ziołami?
Aby Twoja sałatka z grillowanym kurczakiem z ziołami była smaczna i aromatyczna, używaj tylko świeżych warzyw, szczególnie mixu sałat, pomidorków i rzodkiewek. Ich chrupkość i naturalny smak podkreślą jakość całego dania. Świeże warzywa to podstawa, jeśli chcesz, aby sałatka z grillowanym kurczakiem z ziołami była pełna smaku i miała idealną konsystencję. Im świeższe warzywa, tym bardziej intensywne będą ich naturalne smaki, które doskonale komponują się z grillowanym kurczakiem. Jeśli masz możliwość, wybieraj lokalne warzywa, ponieważ ich jakość i smak często przewyższają produkty z supermarketów. Warto unikać warzyw, które wyglądają na zwiędnięte, ponieważ mogą one wpłynąć na ostateczny smak i wygląd…
-
Jak uzyskać idealnie puszystą babkę wielkanocną?
Każdy, kto piecze babkę, chce, aby była lekka i delikatna. Aby uzyskać puszystą konsystencję, ważne jest, by jajka dobrze ubić z cukrem pudrem. Poświęć na ten etap kilka minut – im bardziej puszysta masa, tym lepiej napowietrzone ciasto. Dzięki temu tradycyjna babka wielkanocna nie będzie zbita, a jej wnętrze pozostanie lekkie i wilgotne.
-
Racuchy - jakie dodatki?
Najlepiej smakują ciepłe, posypane cukrem pudrem i podane z ulubionymi dodatkami, np. dżemem, miodem, jogurtem, świeżymi owocami, bitą śmietaną lub syropem klonowym. Do racuchów na maślance świetnie pasuje również cynamon, który można dodać do ciasta lub posypać gotowe racuchy.
-
Jak przygotować totopos?
Totopos wykonujemy przez krojenie kukurydzianej tortilli na trójkąty i smażenie na oleju.
-
Jak hartowac śmietane do zupy?
Śmietanę przełożyć do salaterki i dodać kilkanaście łyżek gorącego wywaru z zupy wymieszać do czasu, aż w śmietanie nie będzie grudek.