Porady kulinarne
-
-
Jak wystudzić ciasto jogurtowe ?
Po upieczeniu – pozostaw ciasto jogurtowe z truskawkami na oleju w formie na ok. 10 minut, aby lekko ostygło. Następnie wyjmij je z formy i pozostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia. To pozwoli zachować jego puszystość i uniknąć zapadania się.
-
Jak przechowywać ciasto z truskawkami?
Puszyste ciasto jogurtowe z truskawkami na oleju najlepiej smakuje świeże, ale można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni. Jeśli chcesz, aby zachowało swoją wilgotność – możesz przykryć je folią aluminiową lub spożywczą.
-
Ciasto jogurtowe - jaki jogurt wybrać?
Do ciasta najlepiej sprawdzi się gęsty jogurt naturalny. Unikaj jogurtów z dodatkami smakowymi, które mogą zmieniać smak ciasta i wpływać na jego konsystencję. Wyjmij jogurt wcześniej z lodówki, aby był w pokojowej temperaturze.
-
Ciasto z truskawkami - jak upiec puszyste ciasto?
Dla uzyskania super puszystego ciasta – nie dokładaj owoców do środka ciasta, tylko ułóż je na wierzchu. Warto pokroić je na mniejsze kawałki, aby nie zapadły się w ciasto.
-
Jakie truskawki dodać do ciasta z truskawkami?
Używaj świeżych i dojrzałych truskawek, aby uzyskać najlepszy smak i aromat. Przed dodaniem do ciasta dokładnie je umyj i osusz.
-
Jak długo piec ziemniaki do sałatki?
Ziemniaki pieczemy w airfryer w temperaturze 190 stopni C przez ok. 20 minut.
-
Krewetki - czym je zamarynować?
Do zamarynowania krewetek użyliśmy oleju Kujawskiego “Czosnek – bazylia”, który jest aromatycznym połączeniem oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami!
-
Jakie właściwosci ma kminek?
Nie tylko nadaje wyjątkowy smak, ale także ma wiele korzyści zdrowotnych. Kminek wspomaga trawienie, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Jest też źródłem antyoksydantów, które pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym. Dodanie kminku do chleba to więc doskonały sposób na wzbogacenie codziennej diety o te cenne składniki.
-
Pasta z łososia - z czym ja podawać?
Można podać ją z pieczywem, tortillą, jako przekąskę na krakersach lub wyjadać bez niczego.
-
Olej tłoczony na zimno - do czego go użyć?
Oleje tłoczone na zimno wykorzystujemy do potraw na zimno, świetnie sprawdzą się w sałatkach, pastach kanapkowych czy właśnie koktajlach. Swoje zastosowanie mają również podczas wykańczania innych potraw np. makaronów czy zup.
-
-
-
Jak sprawdzić czy ciasto jest upieczone?
Koniecznie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (na patyczku nie powinno być śladów ciasta)
-
Jak sprawdzić, że tłuszcz jest gotowy do smażenia?
Za pomoca kropli wody, wlewając ja na tłuszcz. Jak zacznie skwierczeć to znak, że olej jest gotowy do smażenia.
-