Porady kulinarne
-
Dlaczego warto włączyć do swojej diety oleje tłoczone na zimno?
Oleje tłoczone na zimno zachowują nie tylko bogaty smak ale również swoje właściwości prozdrowotne. Olej lniany zawiera 40 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa.
-
Jak długo smażyć kotlety siekane?
Kotlety siekane smażę na rozgrzanym oleju Kujawski 3 ziarna przez kilka minut z każdej strony, aż kotlety się zarumienią, a mięso straci surowość.
-
Bułeczki kwiatuszki - jak je podawać?
Na świeżo (prosto po upieczeniu) są miękkie i puszyste, a ser w środku jest jeszcze lekko roztopiony. Możecie jeść je samodzielnie lub z dodatkami jako szybkie śniadanie czy przekąska.
-
Co zrobić, aby starte warzywa puściły sok?
Warzywa przekładam na sitko, posypuję 1 łyżką soli, mieszam i odstawiam na 10-15 minut, żeby puściły sok.
-
Ziemniaki - co zrobić przed ich pieczeniem?
Ziemniaki obieram, kroję w mniejsze kawałki, przekładam do garnka, zalewam gorącą wodą i gotuję przez około 8 minut.
-
Zupa z cukinii - co zapewni jej zielony kolor?
Piękny zielony kolor zapewnią skórki z cukinii, które blendujemy w osobnym naczyniu z niewielkim dodatkiem naszej zupy i wlewamy je do garnka. Jeśli chcemy, aby zieleń była trwalsza, skórki możemy zblanszować przed blendowaniem.
-
Cukinia - jak pozbyć się goryczki?
Posypuję cukinię solą i odstawiam na 15 min. Po tym czasie, aby pozbyć się goryczki spłukuję nadmiar soli.
-
-
Jak wystudzić ciasto jogurtowe ?
Po upieczeniu – pozostaw ciasto jogurtowe z truskawkami na oleju w formie na ok. 10 minut, aby lekko ostygło. Następnie wyjmij je z formy i pozostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia. To pozwoli zachować jego puszystość i uniknąć zapadania się.
-
Jak przechowywać ciasto z truskawkami?
Puszyste ciasto jogurtowe z truskawkami na oleju najlepiej smakuje świeże, ale można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni. Jeśli chcesz, aby zachowało swoją wilgotność – możesz przykryć je folią aluminiową lub spożywczą.
-
Ciasto jogurtowe - jaki jogurt wybrać?
Do ciasta najlepiej sprawdzi się gęsty jogurt naturalny. Unikaj jogurtów z dodatkami smakowymi, które mogą zmieniać smak ciasta i wpływać na jego konsystencję. Wyjmij jogurt wcześniej z lodówki, aby był w pokojowej temperaturze.
-
Ciasto z truskawkami - jak upiec puszyste ciasto?
Dla uzyskania super puszystego ciasta – nie dokładaj owoców do środka ciasta, tylko ułóż je na wierzchu. Warto pokroić je na mniejsze kawałki, aby nie zapadły się w ciasto.
-
Jakie truskawki dodać do ciasta z truskawkami?
Używaj świeżych i dojrzałych truskawek, aby uzyskać najlepszy smak i aromat. Przed dodaniem do ciasta dokładnie je umyj i osusz.
-
Jak długo piec ziemniaki do sałatki?
Ziemniaki pieczemy w airfryer w temperaturze 190 stopni C przez ok. 20 minut.
-
Krewetki - czym je zamarynować?
Do zamarynowania krewetek użyliśmy oleju Kujawskiego “Czosnek – bazylia”, który jest aromatycznym połączeniem oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami!
-
Jakie właściwosci ma kminek?
Nie tylko nadaje wyjątkowy smak, ale także ma wiele korzyści zdrowotnych. Kminek wspomaga trawienie, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Jest też źródłem antyoksydantów, które pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym. Dodanie kminku do chleba to więc doskonały sposób na wzbogacenie codziennej diety o te cenne składniki.