Porady kulinarne
-
-
Jak zrobić niskokaloryczny deser z mango?
Żeby uczynić deser lżejszym należy użyć jogurtu naturalnego, bo mango jest dość kaloryczne (ale jeśli chcecie, można oczywiście użyć bitej śmietany).
-
Jak zrobić różowe roladki z kurczaka?
Do przygotowania mięsa z kurczaka należy użyć czerwonego wina.
-
Żurawina - co zobić aby uniknąć gorzkiego posmaku ?
Chcąc uniknąć gorzkiego posmaku żurawiny zamroziłam ją na 24 godziny.
-
Omlet - co zrobić aby był zwarty i nadawał się do faszerowania?
Jajka uciera się z mąką kukurydzianą, powoduje to, że omlet jest dość zwarty i łatwo go nadziać kolorowym farszem np. z warzyw i makaronu.
-
Ciasto drożdżowe - co zrobić, aby pozostało wilgotne i świeże?
Od pewnego już czasu do ciasta drożdżowego dodaję maślankę. Jest to gwarancja, że ciasto będzie odpowiednio wilgotne i długo pozostanie świeże
-
-
Boczek pieczony - jak długo peklować mięso?
Boczek powinien spędzić przynajmniej jedną noc w lodówce, żeby wszystkie przyprawy i sól przeniknęły do jego wnętrza.
-
Granola - jakie ma składniki podstawowe?
Dla mnie takim niezbędnym elementem granoli oprócz płatków owsianych są wiórki kokosowe i orzechy. Fajnie się spiekają i nadają jej chrupkości.