Boczek pieczony w ziołowej kołderce
Domowy boczek, jeśli nie jest zbyt tłusty i został dobrze przyprawiony, może być naprawdę bardzo smaczną wędliną. Użyłam tradycyjnych ziół, które nadały mu tego dobrego smaku no i oczywiście bardzo ważny jest tu czosnek. Boczek powinien spędzić przynajmniej jedną noc w lodówce, żeby wszystkie przyprawy i sól przeniknęły do jego wnętrza.
Składniki:
- 1 kg surowego boczku
- 20 g soli peklowej
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarna jałowca
- 100 ml oliwy
- 6 listków laurowych
Czosnek przecisnąć przez praskę, ziele angielskie i jałowiec utrzeć w moździerzu. Dodać pozostałe zioła oraz sól, wymieszać dokładnie z oliwą i tak przygotowaną mieszanką dokładnie natrzeć boczek. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 1 godz. Po wyłączeniu piekarnika boczek pozostawić w środku, aż do wystygnięcia.
Smacznego:)