Omlet nadziewany po tajsku

Do przyrządzenia tego omletu jajka uciera się z mąką kukurydzianą, dlatego jest on dość zwarty i łatwo go nadziać kolorowym farszem z warzyw i makaronu. Omlet zrobiłam na śniadanie i wystarczył nam do późnego obiadu.

Zdjęcie - Omlet nadziewany po  tajsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło:

Składniki:

  • 8 jajek
  • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków chili
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 125 g drobnego makaronu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 115 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 marchewki pokrojone w słupki
  • 1 zielona papryka pokrojona w cienkie paseczki
  • 170 g białej kapusty, drobno poszatkowanej
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżeczki konserwowego ombiru
  • 1 łyżka uprażonego sezamu

Rozrobić w misce mąkę kukrydzianą z 3 łyżkami zimnej wody. Wboć jajka i starannie roztrzepać. Dodać chili, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Rozgrzać na średnim ogniu łyżeczkę oleju na patelni teflonowej o średnicy20 cm. Wlać 1/4 jajek, przechylając patelnię tak, aby rozlały się równomiernie po jej dnie. Smażyć 2 minuty, aż omlet zetnie się i przyrumieni od spodu. Zsunąć omlet na talerz, w ten sposób przygotowac 3 kolejne omlety.

Zalać makaron ryżowy wrzątkiem tak, aby ledwie go zakrył i namoczyć w 4 minuty. Rozgrzać pozostałe 2 łyżeczki oleju słonecznikowego oraz olej sezamowy w woku. Wrzucić pieczarki, marchewkę, zieloną paprykę i kapustę. Smażyć metodą sir-fry, cały czas mieszając, 4-5 min, aż warzywa zmiękną. Dodać sos sojowy, ocet, imbir oraz namoczony makaron. Delikatnie wymieszać, żeby całość mocno się podgrzała, Rozdzielić nadzienie między omlety i zwinąć każdy z nich na pół. Posypać sezamem i natychmiast podawać.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Fish & Chips

Fish & Chips

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa pomidorowa: klasyczny, prosty przepis

Zupa pomidorowa: klasyczny, pr…

Moja Książka Kucharska Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska

Pasta rogalowa

Pasta rogalowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Buraczane kaszotto

Buraczane kaszotto

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Owsianka kokosowa a'la Bounty

Owsianka kokosowa a'la Bou…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Potrawka z kurczaka z marchewk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Marchew po koreańsku
1

Marchew po koreańsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin
1

Stir-fry z kapustą pak choi, b…

food² food²
Food Square

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pączki afrykańskie
1

Pączki afrykańskie

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu