Omlet nadziewany po tajsku
Do przyrządzenia tego omletu jajka uciera się z mąką kukurydzianą, dlatego jest on dość zwarty i łatwo go nadziać kolorowym farszem z warzyw i makaronu. Omlet zrobiłam na śniadanie i wystarczył nam do późnego obiadu.
Źródło:
Składniki:
- 8 jajek
- 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków chili
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 125 g drobnego makaronu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 115 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 2 marchewki pokrojone w słupki
- 1 zielona papryka pokrojona w cienkie paseczki
- 170 g białej kapusty, drobno poszatkowanej
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2 łyżeczki konserwowego ombiru
- 1 łyżka uprażonego sezamu
Rozrobić w misce mąkę kukrydzianą z 3 łyżkami zimnej wody. Wboć jajka i starannie roztrzepać. Dodać chili, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Rozgrzać na średnim ogniu łyżeczkę oleju na patelni teflonowej o średnicy20 cm. Wlać 1/4 jajek, przechylając patelnię tak, aby rozlały się równomiernie po jej dnie. Smażyć 2 minuty, aż omlet zetnie się i przyrumieni od spodu. Zsunąć omlet na talerz, w ten sposób przygotowac 3 kolejne omlety.
Zalać makaron ryżowy wrzątkiem tak, aby ledwie go zakrył i namoczyć w 4 minuty. Rozgrzać pozostałe 2 łyżeczki oleju słonecznikowego oraz olej sezamowy w woku. Wrzucić pieczarki, marchewkę, zieloną paprykę i kapustę. Smażyć metodą sir-fry, cały czas mieszając, 4-5 min, aż warzywa zmiękną. Dodać sos sojowy, ocet, imbir oraz namoczony makaron. Delikatnie wymieszać, żeby całość mocno się podgrzała, Rozdzielić nadzienie między omlety i zwinąć każdy z nich na pół. Posypać sezamem i natychmiast podawać.
Smacznego:)