Granola czekoladowa
Z tą granolą jest tak, że sięgam po nią kiedy mam ochotę na coś słodkiego a jednocześnie nie chce jeść potężnej dawki kalorii. Do granoli można wpakować wszystko co jest w szafkach ale kilka składników musi się znaleźć obowiązkowo. Dla mnie takim niezbędnym elementem granoli oprócz płatków owsianych są wiórki kokosowe i orzechy. Fajnie się spiekają i nadają jej chrupkości. Dzisiejsza granola jest dość czekoladowa, idealnie smakuje z jogurtem.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/3 szklanki orzechów laskowych
- 1/3 szklanki migdałów
- 1/3 szklanki suszonych wiśni (lub rodzynek)
- 70 g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżki kakao
Wszystkie ziarna połączyć w jednej misce. W oddzielnym naczyniu połączyć miód, olej i kakao. Zalać tym ziarna i dokładnie wymieszać. Przełożyć do blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35 min, mieszając co 10 min. Po upieczeniu , gdy będzie już przestygnięta dodać suszone wiśnie oraz kawałki czekolady i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoika.
Smacznego:)