Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
W walentynki świat nabiera różowych barw. Różowy kolor można przemycić także do wypieków dodając do ciasta sok buraczany. Tym razem proponuję upiec focaccię z plastrami buraka i posypać z wierzchu ulubionym serem.
Przed państwem bułka paryska. Skąd ta nazwa? Bułka ta inspirowana jest bagietką, jednak w polskim wykonaniu jest delikatniejsza w smaku, bo pieczona z dodatkiem mleka. Jej skórka jest błyszcząca i jest znacznie grubsza i szersza od klasycznej bagietki. Dodatkowo wzbogaciłam ją o kawałki pleśniowego sera i podsmażoną cebulę.
W mroźne dni przyjemnie się przytulać. Kierując się tą zasadą postanowiłam przytulić do siebie bułeczki. Okazuje się, że można upiec delikatne bułeczki nie tylko na drożdżach, ale także na zakwasie. Dodałam do nich żurawinę, ale możecie przemycić tu także rodzynki lub ulubione ziarna.
Dziś propozycja dla niecierpliwych i zabieganych. Oto chlebki roti, znane głównie z kuchni hinduskiej. Robi się je niezwykle szybko, ponieważ nie wymagają dodatku drożdży, zakwasu, ani nawet proszku do pieczenia. Na Sri Lance można je posmakować także w wersji kokosowej. Nie trzeba wydawać kokosów, aby je przygotować, wystarczy 5 składników!
Trwa sezon cytrusowy, a ja szczególnie cenię sobie czerwone pomarańcze, które mogą być również świetnym dodatkiem do wypieków. Polecam dodać skórkę oraz sok z pomarańczy do ciasta drożdżowego, a dla tych, którzy lubią pikantne smaki dorzucić jeszcze posiekaną papryczkę chilli. Wyjdą z tego cudowne, orientalne bułeczki.
Bardzo lubię dodatek buraka w wypiekach, bo nadaje im nie tylko ciekawego różowego koloru, ale także ciekawy posmak. Tym razem zmieszałam tartego buraka z jabłkiem i przemyciłam do szybkiego pełnoziarnistego chleba. Dodatek ten sprawił, że miąższ chleba jest przyjemnie sprężysty mimo dodatku „ciężkiej” pełnoziarnistej mąki.
Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, drożdże, masło orzechowe i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników w elastyczną kulę. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu...
Mam nadzieję, że Wasze święta są wyjątkowo smakowite! Jakie pieczywo najbardziej lubicie na świąteczne śniadanie? Ja w tym roku upiekłam bagietki na zaczynie z żurawiną i orzechami.
Jakie pieczywo wybieracie na świąteczne śniadanie? Oprócz chleba na zakwasie z żurawiną lubię jak na świątecznym stole znajduje się też chałka. A ta jest wyjątkowa, bo pachnie pomarańczami i cynamonem.
Coraz bliżej święta. W tym roku zamiast zastanawiać się czy wybrać choinkę pachnącą lasem, czy taką z marketu mam propozycję by upiec jadalną choinkę z odrywanymi ziołowymi bombkami.
Brrr coraz zimniej! Szczególnie w mroźne dni warto na głowie nosić czapkę. Dzisiaj postanowiłam także ubrać cynamonowo-bananowe brioszki i nałożyć im z ciasta pompon.
Kajzerki to moje ulubione bułeczki z czasów dzieciństwa. Klasyczne sklepowe bułeczki nacina się z wierzchu maszyną w charakterystyczny krzyżyk, w warunkach domowych robimy to tępą stroną noża. Ale można je również uformować zaplatając je samodzielnie. Do ciasta dodałam podsmażoną cebulkę i mak, pachną i smakują cudownie!