Pane Stirato – włoska bagietka

Pane Stirato – włoska bagietka

Zdjęcie - Pane Stirato – włoska bagietka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pane Stirato – włoska bagietka

Pane Stirato, czyli włoska bagietka o rustykalnym wyglądzie i delikatnym wnętrzu, to pieczywo, które zasługuje na miejsce w każdej domowej kuchni. Wyróżnia się prostym składem i wyjątkową techniką przygotowania – ciasto nie jest formowane, a raczej… rozciągane. Stąd zresztą jego nazwa – stirato po włosku oznacza „rozciągnięty”. Wypiek pochodzi z północnych Włoch i świetnie oddaje tamtejszą filozofię: mniej znaczy więcej. Minimum składników, maksimum smaku.

Tekstura z charakterem i chrupiąca skórka

W porównaniu do klasycznej francuskiej bagietki, włoska bagietka Pane Stirato jest trochę bardziej nieregularna i rustykalna. Wszystko przez to, że ciasto wyrasta długo i jest bardzo wilgotne – dzięki temu wnętrze pieczywa jest pełne dziurek i elastyczne. Do tego chrupiąca, cienka skórka, która w piekarniku robi się cudownie złota. To pieczywo nie musi wyglądać idealnie, bo cały jego urok tkwi właśnie w tej swobodnej formie i lekko niedbałym kształcie.

Dlaczego warto upiec Pane Stirato w domu?

Pane Stirato nie wymaga specjalnego sprzętu ani długiego wyrabiania. To przepis, który można wpasować w codzienność – wystarczy kilka składników i trochę cierpliwości. Kluczem do sukcesu jest długi czas fermentacji oraz luźne ciasto o wysokiej hydracji.

Ciasto na Pane Stirato można zostawić w lodówce na noc, a rano tylko je wyjąć, pokroić i rozciągnąć. Cała praca trwa dosłownie chwilę. Dzięki temu przepis sprawdza się również wtedy, kiedy nie mamy za dużo czasu na pieczenie. Cała praca trwa dosłownie chwilę, a z mojego przepisu wychodzą dwie bagietki o długości ok. 30 cm, idealne także na zabiegany tydzień.

Pane Stirato a włoskie tradycje

We Włoszech podobne bagietki często piecze się w piecach opalanych drewnem. Ich smak jest wtedy jeszcze bardziej wyrazisty, a skórka – mocniej przypieczona. Choć w domu raczej nie mamy takiego pieca, z pomocą kamienia do pizzy czy zwykłej blachy też możemy uzyskać świetny efekt. Pane Stirato ponadto świetnie wpisuje się w ideę „slow food” – nie spieszymy się, dajemy ciastu czas, a ono odwdzięcza się strukturą i smakiem.

Pochwalcie się swoimi wypiekami!

Jeśli upieczecie Pane Stirato, dajcie znać w komentarzach. Chętnie zobaczę, jak wyszły Wasze domowe włoskie bagietki! Wrzucajcie też zdjęcia – inspirujmy się nawzajem.

A jeśli ten przepis Wam się spodobał, polecam wypróbować inne przepisy na włoskie pieczywo:

  • klasyczną ciabattę
  • pagnotte włoski chleb na zaczynie biga acida
  • toskański chleb pomidorowy
  • bułki do panini

 

 

Czas całkowity: 11 godz. 15 min.
Czas wyrastania: 10 godz. 30 min.
Czas wypieku: 30 min.

Składniki na Pane Stirato – włoską bagietkę:

  1. drożdże suszone instant - 2 g
  2. woda - 300 ml
  3. sól - 5 g
  4. mąka pszenna typ 500 - 400 g

 

Potrzebne narzędzia:

  1. miska
  2. ściereczka

 

Jak zrobić Pane Stirato – włoską bagietkę?


1. Do miski wlewamy wodę. Dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Mąkę mieszamy z drożdżami. Do wody stopniowo wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto powinno być grudkowate i bardzo lepkie.

Zdjęcie - Pane Stirato – włoska bagietka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


2. Miskę z ciastem na Pane Stirato przykrywamy szczelnie i pozostawiamy do wyrośnięcia na 8-10 godzin lub do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto powinno być napowietrzone i pełne bąbli.

Zdjęcie - Pane Stirato – włoska bagietka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obficie oprószoną mąką stolnicę i nie zagniatając go formujemy do kształtu podłużnej bagietki.

Zdjęcie - Pane Stirato – włoska bagietka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


4. Dużą bagietkę Pane Stirato dzielimy na dwie części i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni z dużą blachą lub kamieniem do pizzy w środku.

Zdjęcie - Pane Stirato – włoska bagietka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


5. Wyrośnięte bagietki przekładamy na rozgrzaną blachę jednocześnie rozciągając je na długość około 30 cm. Pieczemy przez około 30 minut lub do momentu aż Pane Stirato się zarumienią.

    Zdjęcie - Pane Stirato – włoska bagietka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów