Chleb z air fryera

Chleb z air fryera
Coraz częściej korzystamy z urządzeń, które ułatwiają nam codzienne gotowanie. Jednym z nich jest airfryer, żartobliwie nazywany “frajerkiem” 🙂 Pozwala na szybkie przygotowywanie wielu dań, ale nie każdy wie, że sprawdza się też przy pieczeniu chleba. Chleb z air fryera to prawdziwa rewolucja. Nie potrzeba dużego piekarnika, a mimo to mamy bochenek, który jest puszysty i chrupiący na zewnątrz.
Air fryer – nowoczesny sposób na domowe pieczywo
Airfryer został opatentowany w 2010 roku. Z czasem użytkownicy zaczęli eksperymentować z air fryerem i odkryli, że świetnie nadaje się również do pieczenia – od ciastek po domowy chleb.
Airfryer pozwala uzyskać równomierne pieczenie dzięki cyrkulacji gorącego powietrza. Sprawdza się zatem do pieczenia chleba – jego skórka wychodzi złocista i chrupiąca, a środek pozostaje miękki i wilgotny. Duża zaletą tego urządzenia jest to, iż można w nim piec mniejsze bochenki – idealne na jeden czy dwa dni. Nie trzeba się zatem martwić o przechowywanie dużych ilości pieczywa. Świetnym pomysłem jest również przygotowanie w tym urządzeniu bułek – polecam ten przepis na bułki z air fryera.
Składniki, które gwarantują puszysty i chrupiący chleb z air fryera
Sekret tego wypieku tkwi w prostych, ale dobrze dobranych składnikach. Bazą jest mąka pszenna typ 550. Doskonale sprawdza się w wypiekach drożdżowych – ma odpowiednią ilość białka, dzięki czemu ciasto jest elastyczne, a chleb z airfryera wyrasta równomiernie i ma puszysty, delikatny miąższ.
Smak i chrupkość nadają mu ziarna, które możemy dobrać według własnych upodobań: słonecznik, sezam, siemię lniane czy pestki dyni (ja uwielbiam posypywać wierzch chleba ich mieszanką). Ziarna po upieczeniu tworzą na wierzchu chleba chrupiącą warstwę, która wzbogaca aromat i sprawia, że każdy bochenek jest niepowtarzalny.
Wypróbuj inne przepisy na domowy chleb
Chleby z ziarnami mają coś, czego nie znajdziemy w zwykłym pieczywie – różnorodność smaku i tekstury. Warto sięgać po takie wypieki, bo są zdrowe, sycące i dają dużą satysfakcję. Domowe chleby z ziarnami to też świetna okazja do eksperymentowania – za każdym razem możemy użyć innej mieszanki, dzięki czemu bochenki nigdy nie są takie – same. Wypróbujcie:
- chleb tostowy z ziarnami
- chleb z twarogiem i ziarnami
- wieloziarnisty chleb żytni na zakwasie
- chleb z ziarnami
Czas całkowity: 2 godz. 35 min.
Czas wyrastania: 1 godz. 30 min.
Czas wypieku: 45 min.
Składniki na chleb z air fryera:
dla foremki 20 x 20 cm
- drożdże suszone instant - 3 g
- woda - 275 ml
- sól - 6 g
- ziarna - 50 g
- mąka pszenna - 350 g
Potrzebne narzędzia:
- miska
- drewniana łyżka
- ściereczka
Jak przygotować chleb z air fryera?
1. Do wody wsypujemy drożdże instant i mieszamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż zaczną się pienić.
2. Do rozczynu drożdżowego dosypujemy mąkę wymieszaną z solą. Mieszamy drewanianą łyżką do połączenia się składników.
3. Ciasto rozciągamy i zakładamy na wierzch kilka, kilkanaście razy, aż ciasto zacznie stawiać opór.
4. Ciasto na chleb z airfryera przykrywamy szczelnie i pozostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
5. Z wyrośniętego ciasta delikatnie formujemy kulę i obtaczamy w ziarnach.
6. Foremkę o wymiarach około 20x20cm wstawiamy do air fryera. Ustawiamy temperaturę 200 stopni C i rozgrzewamy 10 minut. Po tym czasie uformowany chleb przekładamy do rozgrzanej formy. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10-15 minut. W razie konieczności 5 minut przed końcem pieczenia odwracamy bochenek, aby dopiekł się od spodu.