Zwijane bułki na grill

Zwijane bułki – idealne pieczywo na sezon grillowy
Jeśli szukacie przepisu na spotkania przy grillu, zwijane bułki na grill to będzie strzał w dziesiątkę. Są miękkie, lekkie, delikatnie i mają piękny złoty kolor. Zawijany kształt sprawia, że świetnie się prezentują – możecie serwować je jako dodatek do mięs, warzyw, a nawet jako bazę do mini kanapek.
Ten przepis opiera się na prostych, łatwo dostępnych składnikach: mące pszennej typ 500, mleku, drożdżach i oleju. Delikatne posypanie ziarnami sezamu dodaje im chrupkości i lekkiego posmaku. To pieczywo, które z łatwością możecie przygotować w domowej kuchni, a potem zabrać gdziekolwiek chcecie 🙂
Zawijane bułki na grill
Zawijanie ciasta to nie tylko ozdoba. Dzięki temu bułki są pulchne, równomiernie wypieczone i łatwe do oderwania częściami. Taki sposób formowania sprawia, że bułki prezentują się bardzo apetycznie. To doskonała alternatywa dla klasycznego chleba – nie kruszą się jak bagietki, są poręczne i wygodne w jedzeniu. Dzięki temu idealnie sprawdzą się podczas spotkań na świeżym powietrzu.
Mąka pszenna typ 500 – sekret udanych wypieków
W przepisie wykorzystuję mąkę pszenną typ 500, która jest jedną z najczęściej wybieranych przez domowych piekarzy. Ten typ mąki doskonale sprawdza się w wypiekach drożdżowych – ciasto wyrasta równomiernie i łatwo się formuje. To właśnie dzięki niej bułki wychodzą miękkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz.
Co ciekawe, typ 500 to tak zwana mąka luksusowa – ma niski udział popiołu, czyli składników mineralnych. Dzięki temu pieczywo jest jasne, delikatne i lekkie. Warto ją mieć w kuchni nie tylko do bułek, ale też do naleśników, ciast i innych wypieków.
Sezam – mały składnik, wielka różnica
Niepozorne ziarenka sezamu robią dużą robotę. Posypka z białego sezamu nie tylko poprawia wygląd bułek, ale też wprowadza ciekawą strukturę. W połączeniu z miękkim wnętrzem bułki daje lekki kontrast – idealny do grillowych dań (podobny efekt osiągniesz zastępując sezam ziarnami czarnuszki, lnu, a nawet słonecznika).
Czy wiesz, że sezam znany był już w starożytnym Babilonie? Był tak ceniony, że wierzono w jego magiczne właściwości – miał zapewniać długowieczność i zdrowie. Dziś wystarczy, że wzbogaca smak i wygląd naszych bułek!
Podzielcie się swoimi zwijanymi bułkami
Upiekliście bułki według tego przepisu? Koniecznie dajcie znać w komentarzach, jak wyszły. Czekam też na Wasze zdjęcia – nic nie cieszy mnie bardziej niż widok domowych wypieków przygotowanych przez czytelników bloga. Każda wersja ma swój urok!
Sprawdźcie też inne sprawdzone przepisy na grilla i piknik:
- odrywany chleb pietruszkowo – czosnkowy
- przytulone bułeczki z pieczarkami
- bagietkę czosnkowo – ziołową
Czas całkowity: 1 godz. 50 min.
Czas wyrastania: 1 godz. 5 min.
Czas wypieku: 20 min.
Składniki na zwijane bułki na grill:
- drożdże suszone instant - 7 g
- mleko - 300 ml
- żółtko - 1 szt.
- sól - 10 g
- sezam - 10 g
- olej rzepakowy - 30 ml
- mąka pszenna typ 500 - 450 g
Potrzebne narzędzia:
- miska
- ściereczka
- radełko/ nóż do pizzy
- pędzelek
Jak zrobić zwijane bułki na grill?
1. W misce mieszamy mąkę pszenną z drożdżami instant i cukrem. Stopniowo dolewamy 300ml letniego mleka oraz dosypujemy sól. Zarabiamy krótko strzępiaste ciasto i dodajemy olej rzepakowy. Wyrabiamy energicznie do uzyskania elastycznego, gładkiego i miękkiego ciasta na zawijane bułki na grill, które nie będzie się kleiło do dłoni.
2. Dobrze wyrobione ciasto na zawijane bułki na grill przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3. Ciasto na zawijane bułki na grill dzielimy na 6-8 części w zależności od tego, jak duże bułeczki chcemy przygotować. Każdą z nich wałkujemy na cienki podłużny placek. Radełkiem lub nożem do pizzy nacinamy gęsto połowę jak pokazano na zdjęciu. Rolujemy.
4.Uformowane bułki odstawiamy do wyrośnięcia w cieple na około 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 210 stopni C.
5. Wyrośnięte zwijane bułki na grill smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku przez około 15-20 minut, na rumiano.