Bułki do panini

Domowe bułki do panini – lepsze niż z kawiarni
Bułki do panini to jeden z tych wypieków, które raz wprowadzone do domowego menu, szybko stają się jego stałym punktem 🙂 Są lekkie, elastyczne i doskonale nadają się do grillowania. Wystarczy kilka podstawowych składników, żeby stworzyć pieczywo, które nie tylko dobrze się opieka, ale też smakuje lepiej niż większość gotowych bułek ze sklepu. Z tego przepisu upieczesz 4-5 sztuk drożdżowych bułek do panini z mlekiem i olejem rzepakowym, które mają delikatnie mleczny posmak i przyjemnie miękką strukturę.
W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Bułka do panini – więcej niż tło dla dodatków
Bułki do panini wywodzą się z Włoch. Słowo panini w języku włoskim oznacza po prostu „kanapki” w liczbie mnogiej. We Włoszech można je spotkać niemal wszędzie – w barach, kawiarniach i na stacjach kolejowych. Sekretem pysznego panini są nie tylko dodatki, o których piszę niżej – równie ważna jest odpowiednia bułka. Ma być lekko chrupiąca na zewnątrz, ale w środku miękka, sprężysta i gotowa na wszystko, co włożymy do środka.
Z czym najlepiej smakują bułki do panini?
To pieczywo, które idealnie sprawdza się na ciepło. Możemy wypełnić je grillowanymi warzywami, mozzarellą, szynką parmeńską czy pesto – i włożyć do opiekacza lub grilla. Po kilku minutach mamy gotową przekąskę, której nie powstydziłaby się żadna włoska knajpka. Domowe panini to także świetny pomysł na szybki obiad czy kolację – wystarczy, że każdy z nas skomponuje swoją wersję.
Zachęcam, żeby przygotować od razu podwójną porcję i część bułek zamrozić. Po rozmrożeniu i szybkim podgrzaniu w opiekaczu znów są pyszne i gotowe do działania. Możemy je też pokroić i zapiec jak mini pizze – bułki są na tyle uniwersalne, że łatwo je wykorzystać w różnych sytuacjach.
Pochwalcie się swoimi bułkami do panini!
Jeśli lubicie tego typu pieczywo, polecam też inne moje przepisy na:
- zawijane bułki na grill
- tureckie bułki do kebaba
- jogurtową ciabattę z pomidorami
- bułkę wrocławską
A na koniec – dajcie znać, jak Wam wyszło! Dodajcie komentarz i wstawcie zdjęcie swoich domowych panini. Uwielbiam oglądać Wasze wypieki!
Czas całkowity: 1 godz. 55 min.
Czas wyrastania: 1 godz. 15 min.
Czas wypieku: 15 min.
Składniki na bułki do panini:
- drożdże suszone instant - 5 g
- cukier - 5 g
- mleko - 300 ml
- sól - 7 g
- olej rzepakowy - 20 ml
- mąka pszenna typ 500 - 400 g
Potrzebne narzędzia:
- miska
Jak przygotować bułki do panini?
1. Do letniego mleka (lub mieszanki wody i mleka 1:1) wsypujemy cukier i drożdże. Mieszamy, następnie dolewamy olej rzepakowy, dosypujemy mąkę oraz sól. Zagniatamy miękkie ciasto (ciasto na bułki do panini można wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego). Wyrabiamy bardzo elastyczne ciasto.
2 Wyrobione ciasto na bułki do panini odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 45 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
3. Wyrośnięte ciasto obficie oprószamy mąką i rozciągamy na blacie kuchennym. Ciasto dzielimy na 4-5 podłużnych pasów wielkości bułek.
4. Uformowane bułki do panini pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni C.
5. Wyrośnięte bułki do panini pieczemy na rozgrzanej blasze lub kamieniu przez około 15 minut lub do momentu aż się zarumienią. Wystudzone bułeczki wypełniamy dodatkami i opiekamy w opiekaczu do kanapek.