Bułki do panini

Bułki do panini

Zdjęcie - Bułki do panini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowe bułki do panini – lepsze niż z kawiarni

Bułki do panini to jeden z tych wypieków, które raz wprowadzone do domowego menu, szybko stają się jego stałym punktem 🙂  Są lekkie, elastyczne i doskonale nadają się do grillowania. Wystarczy kilka podstawowych składników, żeby stworzyć pieczywo, które nie tylko dobrze się opieka, ale też smakuje lepiej niż większość gotowych bułek ze sklepu. Z tego przepisu upieczesz 4-5 sztuk drożdżowych bułek do panini z mlekiem i olejem rzepakowym, które  mają delikatnie mleczny posmak i przyjemnie miękką strukturę.

W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.

Bułka do panini – więcej niż tło dla dodatków

Bułki do panini wywodzą się z Włoch. Słowo panini w języku włoskim oznacza po prostu „kanapki” w liczbie mnogiej. We Włoszech można je spotkać niemal wszędzie – w barach, kawiarniach i na stacjach kolejowych. Sekretem pysznego panini są nie tylko dodatki, o których piszę niżej  – równie ważna jest odpowiednia bułka. Ma być lekko chrupiąca na zewnątrz, ale w środku miękka, sprężysta i gotowa na wszystko, co włożymy do środka.

Z czym najlepiej smakują bułki do panini?

To pieczywo, które idealnie sprawdza się na ciepło. Możemy wypełnić je grillowanymi warzywami, mozzarellą, szynką parmeńską czy pesto – i włożyć do opiekacza lub grilla. Po kilku minutach mamy gotową przekąskę, której nie powstydziłaby się żadna włoska knajpka. Domowe panini to także świetny pomysł na szybki obiad czy kolację – wystarczy, że każdy z nas skomponuje swoją wersję.

Zachęcam, żeby przygotować od razu podwójną porcję i część bułek zamrozić. Po rozmrożeniu i szybkim podgrzaniu w opiekaczu znów są pyszne i gotowe do działania. Możemy je też pokroić i zapiec jak mini pizze – bułki są na tyle uniwersalne, że łatwo je wykorzystać w różnych sytuacjach.

Pochwalcie się swoimi bułkami do panini!

Jeśli lubicie tego typu pieczywo, polecam też inne moje przepisy na:

  • zawijane bułki na grill
  • tureckie bułki do kebaba
  • jogurtową ciabattę z pomidorami
  • bułkę wrocławską

A na koniec – dajcie znać, jak Wam wyszło! Dodajcie komentarz i wstawcie zdjęcie swoich domowych panini. Uwielbiam oglądać Wasze wypieki!

 

 

Czas całkowity: 1 godz. 55 min.
Czas wyrastania: 1 godz. 15 min.
Czas wypieku: 15 min.

Składniki na bułki do panini:

  1. drożdże suszone instant - 5 g
  2. cukier - 5 g
  3. mleko - 300 ml
  4. sól - 7 g
  5. olej rzepakowy - 20 ml
  6. mąka pszenna typ 500 - 400 g

 

Potrzebne narzędzia:

  1. miska

 

Jak przygotować bułki do panini?

1. Do letniego mleka (lub mieszanki wody i mleka 1:1) wsypujemy cukier i drożdże. Mieszamy, następnie dolewamy olej rzepakowy, dosypujemy mąkę oraz sól. Zagniatamy miękkie ciasto (ciasto na bułki do panini można wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego). Wyrabiamy bardzo elastyczne ciasto.

Zdjęcie - Bułki do panini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


2 Wyrobione ciasto na bułki do panini odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 45 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Zdjęcie - Bułki do panini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


3. Wyrośnięte ciasto obficie oprószamy mąką i rozciągamy na blacie kuchennym. Ciasto dzielimy na 4-5 podłużnych pasów wielkości bułek.

Zdjęcie - Bułki do panini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


4. Uformowane bułki do panini pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni C.

Zdjęcie - Bułki do panini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


5. Wyrośnięte bułki do panini pieczemy na rozgrzanej blasze lub kamieniu przez około 15 minut lub do momentu aż się zarumienią. Wystudzone bułeczki wypełniamy dodatkami i opiekamy w opiekaczu do kanapek.

 Zdjęcie - Bułki do panini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów