Domowe bułeczki szpinakowe

Domowe bułeczki szpinakowe

Zdjęcie - Domowe bułeczki szpinakowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowe bułeczki szpinakowe

Domowe bułeczki szpinakowe to idealna propozycja na śniadanie, kolację czy przekąskę. Ich intensywnie zielony kolor to zasługa świeżego szpinaku, który nie tylko barwi ciasto, ale także wzbogaca je o wartościowe składniki odżywcze. Dzięki odpowiednim proporcjom mąki, mleka i drożdży bułeczki wychodzą puszyste i lekkie. Ich neutralny, delikatnie roślinny smak sprawia, że pasują zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dodatków. A co najlepsze – są proste do przygotowania, nawet jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z wypiekami drożdżowymi.

Szpinak to jedno z tych warzyw, które wspaniale komponuje się z wypiekami. Nie tylko nadaje im piękny kolor, ale również lekko wilgotną strukturę. Co więcej jest bogaty w żelazo, witaminę C i kwas foliowy, co czyni te bułeczki nie tylko smaczną, ale i wartościową propozycją na co dzień. Warto pamiętać, że aby wydobyć z niego jak najwięcej smaku najlepiej użyć świeżego szpinaku, a nie mrożonego. Dzięki temu ciasto nabiera delikatnego, roślinnego aromatu i pięknej barwy.

Z podanych składników upieczecie 8-10 sztuk bułeczek.

Do czego pasują bułeczki szpinakowe?

Te domowe bułeczki szpinakowe świetnie sprawdzą się w wielu wersjach. Możecie je podać:

  • z twarożkiem i rzodkiewką na śniadanie,

  • z serkiem kremowym i wędzonym łososiem jako elegancką przekąskę,

  • jako bazę do wytrawnych kanapek,

  • zamiast klasycznej bułki do domowego burgera.

Podzielcie się zdjeciami swoich wypieków!

Jeśli upieczecie domowe bułeczki szpinakowe, koniecznie podzielcie się swoimi zdjęciami i opiniami w komentarzach. Uwielbiam oglądać Wasze wypieki i inspirować się Waszymi pomysłami! Może macie swoje ulubione dodatki do tych bułeczek? Dajcie znać!

Wypróbujcie też przepisy na inne ziołowe wypieki:

  • chlebek cukiniowy
  • płaski chleb ze szparagami, który wygląda jak łąka
  • odrywany chleb pietruszkowo-czosnkowy
  • prowansalskie bułeczki, które możecie wzbogacić o cukinię, bakłażan i pomidor, jak i o wiele więcej warzywnych dodatków.

A jeśli chcecie zmienić smak na słodki, to może skusicie sie na słodkie wianuszki cynamonowe z bananem? Polecam jako pyszną przekąskę, jak i sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów.

 

 

Czas całkowity: 2 godz. 20 min.
Czas wyrastania: 1 godz. 30 min.
Czas wypieku: 20 min.

Składniki na domowe bułeczki szpinakowe:

  1. drożdże suszone instant - 7 g
  2. jajko - 1 szt.
  3. cukier - 5 g
  4. mleko - 200 ml
  5. mąka pszenna typ 550 - 500 g
  6. sól - 9 g
  7. szpinak świeży - 150 g

 

Potrzebne narzędzia:

  1. ściereczka
  2. misa na ciasto
  3. waga kuchenna

 

Jak zrobić domowe bułeczki szpinakowe?

1. Świeży szpinak miksujemy z mlekiem na gładki koktajl.
2. Do dużej misy wlewamy zmiksowany szpinak z mlekiem. Dodajemy jajko, mąkę pszenną, drożdże instant, cukier oraz sól i zagniatamy elastyczne ciasto. Początkowo może wydawać się klejące, ale w miarę wyrabiania powinno stać się elastyczne i gładkie.
3. Ciasto na domowe bułeczki szpinakowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Wyrastanie ciasta drożdżowego zawsze w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
4. Wyrośnięte ciasto na domowe bułeczki szpinakowe dzielimy na 8-10 części i formujemy okrągłe bułeczki.
5. Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
6. Domowe bułeczki szpinakowe smarujemy mlekiem i oprószamy czarnuszką lub sezamem. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C.

Zdjęcie - Domowe bułeczki szpinakowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe bułeczki szpinakowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe bułeczki szpinakowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe bułeczki szpinakowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe bułeczki szpinakowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe bułeczki szpinakowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów