Chleb z figami i orzechami

Chleb z figami i orzechami

Zdjęcie - Chleb z figami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z figami i orzechami

Nie ma lepszego sposobu, by uczcić Walentynki niż przygotować domowy chleb z figami i orzechami. To wypiek, który idealnie wpisuje się w atmosferę miłości i ciepła. Wyobraźcie sobie delikatny aromat pieczonego chleba unoszący się w całym domu i chrupki bochenek, który skrywa słodycz suszonych fig oraz chrupkość orzechów laskowych. To prawdziwa uczta dla zmysłów.

Kluczową rolę odgrywają takie składniki:

  • mąka pszenna chlebowa zapewnia idealną strukturę, a aktywny zakwas żytni nadaje wypiekowi charakterystyczny aromat i lekkość
  • figowe akcenty w połączeniu z chrupkimi orzechami laskowymi tworzą duet, który łączy się w harmonijną całość. Co więcej figi i orzechy to produkty, które są symbolem dobrobytu i miłości – idealnie pasujące na Walentynki! Figi są także źródłem wielu cennych składników odżywczych takich jak błonnik czy antyoksydanty. Orzechy laskowe natomiast wprowadzają chrupkość i dostarczają zdrowych tłuszczów, co sprawia, że ten chleb jest nie tylko smaczny, ale też odżywczy. Oczywiście można użyć innych orzechów np. włoskich czy migdałów.

Dlaczego warto wybrać chleb figowo-orzechowy na Walentynki?

Bochenek tego chleba to połączenie smaku i uczucia. Figi dostarczają naturalnej słodyczy, która przełamuje lekko orzechową nutę. Takie połączenie sprawia, że ten chleb pasuje nie tylko na wieczór z bliskimi, ale też na wykwintne śniadanie czy jako dodatek do deski serów. Można go podawać z konfiturą, miodem lub po prostu samodzielnie – za każdym razem zachwyca tak samo. Chrupiący chleb na zakwasie z figami i orzechami laskowymi to wyjątkowy smak, który rozkochuje od pierwszego kęsa!

Pamiętajcie, aby przed pieczeniem dokarmić swój zakwas 🙂  Do pieczenia potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie macie takowego, a chcecie wyhodować samodzielnie swój zakwas, polecam przeczytać poradnik Zakwas żytni – krok po kroku.

Pamiętajcie, że czas wyrastania ciasta na zakwasie u Was może się różnić od podanego poniżej. Dlaczego? Mamy różne warunki, różne zakwasy i mąki, więc podane czasy traktujemy jako uśrednione. Podobnie jest zresztą z ilością wody – przy sztywniejszych zakwasach trzeba dolać troszkę więcej wody niż podaję. W razie wątpliwości – piszcie pytania w komentarzach.

Inne przepisy na pieczywo z dodatkami

Polecam takie smakowite receptury na domowe pieczywo, które mogą Was zainteresować:

  • korzenny chleb dyniowy
  • chleb jesienny z żurawiną
  • chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim
  • chleb z czekoladą i żurawiną na zakwasie

Jakieś pytania o pieczenie chleba z dodatkami w domu?

Czy ten chleb z figami i orzechami zagości na Waszym walentynkowym stole? Czekam na Wasze komentarze, zdjęcia i inspiracje. Każda opowieść o tym, jak przygotowujecie i podajecie Wasze wypieki, jest dla mnie niezwykle ważna. Dajcie znać, co myślicie!

 

 

Czas całkowity: 7 godz. 35 min.
Czas wyrastania: 6 godz.
Czas wypieku: 45 min.

Składniki na chleb z figami i orzechami:

  1. woda - 300 ml
  2. aktywny zakwas żytni - 120 g
  3. sól - 10 g
  4. orzechy laskowe - 50 g
  5. figi suszone - 50 g
  6. mąka pszenna chlebowa - 400 g

 

Potrzebne narzędzia:

  1. waga kuchenna do odmierzenia składników na chleb
  2. miska do wyrabiania ciasta na chleb
  3. czysta ściereczka do przykrycia wyrastającego chleba
  4. koszyk do wyrastania chleba

Jak upiec chleb z figami i orzechami?

1. Aktywny zakwas żytni, uprzednio dokarmiony mąką żytnią chlebową w odpowiedniej proporcji, mieszamy z wodą. Przy sztywniejszych zakwasach trzeba dolać troszkę więcej wody niż podane. W razie wątpliwości – piszcie w komentarzu.
2. Do wody z zakwasem żytnim wsypujemy mąkę pszenną chlebową. Krótko wyrabiamy, do połączenia się składników. Odstawiamy na 20 minut pod przykryciem.
3. Wstępnie wyrobione ciasto na chleb zagniatamy przez kolejne 10 minut lub do uzyskania elastycznego ciasta. Pod koniec zagniatania dodajemy pokrojone figi oraz orzechy.
4. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny. W tym czasie dwukrotnie składamy ciasto jak kopertę. Ciasto na chleb po tym czasie powinno być puszyste i zwiększyć objętość o około 30-50%.
5. Wyrośnięte ciasto na chleb z figami i orzechami formujemy nadając mu dowolny kształt.
6. Uformowany chleb z figami i orzechami przekładamy do koszyka do wyrastania i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
7. Wyrośnięty bochenek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni C. Pieczemy przez 15-20 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy przez kolejne 20-25 minut. Chleb z figami i orzechami studzimy na kratce.

Zdjęcie - Chleb z figami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z figami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z figami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z figami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z figami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z figami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z figami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów