Porady kulinarne

  • Gnocchi - jakich ziemniaków użyć?

    Odpowiednie są ziemniaki mączyste czyli z dużą zawartoscią skrobi.

    Pochodzi z przepisu: Gnocchi z grzybami
  • Jambalaya - jakie składniki?

    Głównymi składnikami są warzywa, pomidory, kurczak lub chorizo, także owoce morza, przyprawa Cajun i ryż.

    Pochodzi z przepisu: Jambalaya
  • Chlebek turecki - jak go formować?

    Z ciasta oddzielić 1/4 część i uformować cienki wałek o owalu lub średnicy naczynia lub formy do pieczenia. Pozostałe ciasto podzielić na 12 lub 16 kawałków i uformować małe kulki. Wałek ciasta ułożyć na obrzeżu nasmarowanego oliwą naczynia, a środek wypełnić kulkami, starannie wciskając.

    Pochodzi z przepisu: Chlebek turecki
  • Szarlotka - jaki gatunek jabłek?

    Choć robiłam szarlotkę już z wieloma gatunkami, to wiem na pewno, że najlepsze jest odmiana “szarej renety”. Jabłka, które nie tylko musicie przysmażać, ale wręcz surowe zalecam dodawać do tego ciasta, wówczas wiem, że szarlotka zawsze będzie doskonała i zawsze będzie wyśmienicie smakować.

    Pochodzi z przepisu: Szarlotka Samanthy
  • Przyprawa Cayun - jaki skład?

    Przyprawa ”Cajun” to mieszanka przyprawowa pochodzenia francuskiego, słynna w kuchni kreolskiej, składająca się z: pieprzu czarnego, nasion kminu, nasion gorczycy białej, papryki, pieprzu kajeńskiego, oregano, tymianku, soli. Doskonała do potraw mięsnych, steków rybnych, kurczaka i owoców morza.

    Pochodzi z przepisu: Sałatka z krewetkami na ostro
  • Babka wielkanocna - w czym tkwi tajemnica przygotowania?

    Tajemnica puszystości bab wielkanocnych leży w proporcjach mąki do żółtek, im więcej żółtek, tym lżejsza babka. Również ważna jest jakość użytych produktów. Najbielsza mąka, swieże kurze jaja, dobrej jakości masło i bakalie, to składniki wybornej babki wielkanocnej.

    Pochodzi z przepisu: Babka szafranowa

Zobacz też