Gnocchi z grzybami
Mini kluseczki w stylu włoskim, to zaskakująco łatwy włoski obiad na polskim stole.
Do wykonania Gnocchi szczególnie ważna jest własciwa odmiana ziemniaków, ponieważ od ich gatunku zależy ilość dodanej mąki i ciasto nie powinno się kleić do palców. Dlatego odpowiednie są ziemniaki mączyste czyli z dużą zawartoscią skrobi.
Kluseczki podałam z opieńką miodową, własnoręcznie zbieraną, w sosie smietanowym z pietruszką. Można przygotować także z pieczarkami czy innymi leśnymi grzybami.
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 220 g mąki pszennej
- 1 żółtko /opcjonalnie/
- 500 g grzybów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml białego wina
- 100 ml bulionu warzywnego
- 100 ml kwaśnej smietany
- 50 g startego parmezanu
- 2 łyżki mascarpone
- sól i pieprz
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Ziemniaki ugotować do miękkości i jeszcze gorące rozgnieść przez praskę.
- Puree ziemniaczane lekko posolić i wystudzić.
- Dodać mąkę i żółtko, tak aby ciasto nie kleiło się do palców.
- Formować wałki grubości palca i kroić na małe kawałki, rozgnieść lekko widelcem.
- Zostawić gnocchi na około 15 minut na posypanej mąką stolnicy.
- W tym czasie przygotować grzyby, umyć i oczyścić następnie pokroić.
- Cebulę drobno pokroić usmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać grzyby i wyciśnięty ząbek czosnku.
- Doprawić solą i pieprzem, dolać białe wino i wywar warzywny i dusić do miękkości.
- Smietanę wymieszać ze startym parmezanem i wymieszać z grzybami następnie zagotować.
- Na koniec dodać serek mascarpone i gotować krótko, aż powstanie zawiesisty sos.
- Gnocchi wrzucić do dużej ilości wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię wody.
- Wyjąć kluseczki, odcedzić i podawać z grzybami swieżą natką.
Smacznego ?
na podstawie przepisu z książki „Kuchnia włoska”