Porady kulinarne
-
-
Jaka mąka do naleśników?
Przyzwyczailiśmy się do naleśników z wykorzystaniem mąki pszennej. Zachęcamy Cię do rozwinięcia swoich umiejętności kulinarnych i wypróbowania mąki ryżowej lub kokosowej. Sprawdź, jak zmieni się smak i tekstura takich naleśników.
-
Czym doprawić ciasto na naleśniki?
Świetnym trikiem na podbicie smaku wytrawnych naleśników jest dodanie do ciasta oleju smakowego, na przykład oleju Kujawskiego z ostrą papryką lub oleju Kujawskiego z czosnkiem.
-
Jaka grubość naleśników?
Naleśniki powinny być dosyć cienkie, więc nie należy wylewać zbyt dużej porcji ciasta na patelnię. Najwygodniej skontrolujesz ten proces używając łyżki wazowej. Obracaj patelnię wokół spokojnym ruchem, a ciasto rozejdzie się równomiernie na całej powierzchni.
-
Jak zrobić mąkę migdałową?
Do mąki migdałowej używamy migdałów bez skórki. Jeśli mamy migdały ze skórką, to najpierw trzeba namoczyć je na 10-15 minut w gorącej wodzie, co ułatwi ich obieranie. Potem obieramy ze skórki i odstawiamy, żeby wyschły. Dopiero wysuszone migdały bez skórek mielimy na własną mąkę migdałową.
Możemy też zmielić płatki migdałowe.
-
-
Co dodaje delikatości ciastu?
W przepisie użyłam zdrowego oleju Kujawski 3 ziarna. To on dodaje delikatności ciastu.
-
Cukier - jaki jest bezkaloryczny zamiennik?
Mój wypiek zawiera erytrytol – jest to bezkaloryczny zamiennik cukru.
-
-
-
-
-
Jak przygotować polewę z białej czekolady?
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę z odrobiną słodkiej śmietanki.
-
Ziemniaki - co zrobić przed ich pieczeniem?
Ziemniaki obieram, kroję w mniejsze kawałki, przekładam do garnka, zalewam gorącą wodą i gotuję przez około 8 minut.
-
Jak długo smażyć kotlety siekane?
Kotlety siekane smażę na rozgrzanym oleju Kujawski 3 ziarna przez kilka minut z każdej strony, aż kotlety się zarumienią, a mięso straci surowość.
-
Roladki z kurczaka - jakie dodatki?
Na kurczaka nakładamy plaster szynki oraz kawałek sera i zawijamy tworząc roladkę.