Babeczki dwukolorowe
Do kawki i podwieczorku pasują babeczki: puszyste i dwukolorowe z dodatkiem oleju Kujawskiego 3 ziarna. Olej ten to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia. Dzięki temu świetnie nadaje się do smażenia, gotowania, jak i do pieczenia. Ze względu na uniwersalny smak i zapach świetnie sprawdza się do słodkich wypieków!
Olej Kujawski 3 ziarna ma szklaną, ekologiczną butelkę i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, zawiera również witaminy E i K.
Składniki na babeczki dwukolorowe:
- 5 dużych jajek
- 250 g cukru
- 340 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju Kujawski 3 ziarna
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
Jak upiec babeczki dwukolorowe?
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Pięć białek ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Mikser ustawiamy na najwyższe obroty. Następnie stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy cukier do całkowitego rozpuszczenia.
Potem zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pojedynczo 5 żółtek.
Do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników na małych obrotach. Cały czas miksując dodajemy 3/4 szklanki oleju Kujawski 3 ziarna i ekstrakt waniliowy. Teraz mieszamy szybko i sprawnie – tylko do połączenia składników.
Połowę ciasta na babeczki przelewamy do papilotek (przygotowujemy 15 szt.)
Do pozostałego ciasta dodajemy 2 płaskie łyżki ciemnego kakao i mieszamy sekundę do połączenia składników.
Kakaowe ciasto na babeczki wylewamy na wierzch papilotek i mieszamy ostrożnie wykałaczką.
Dwukolorowe babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na ok. 25 min. Pieczemy w trybie “góra-dół “ do suchego patyczka.
Upieczone i wystudzone babeczki dwukolorowe można ozdobić polewą czekoladową.
Jak przygotować polewę z białej czekolady? Rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę z odrobiną słodkiej śmietanki.
Liczba porcji: 15
Czas przygotowania 40 min
Stopień trudnosci: średnio trudny