Babeczki dwukolorowe

Babeczki dwukolorowe

Zdjęcie - Babeczki dwukolorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do kawki i podwieczorku pasują babeczki: puszyste i dwukolorowe z dodatkiem oleju Kujawskiego 3 ziarna. Olej ten to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia. Dzięki temu świetnie nadaje się do smażenia, gotowania, jak i do pieczenia. Ze względu na uniwersalny smak i zapach świetnie sprawdza się do słodkich wypieków!

Olej Kujawski 3 ziarna ma szklaną, ekologiczną butelkę i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, zawiera również witaminy E i K.

Składniki na babeczki dwukolorowe:

  • 5 dużych jajek
  • 250 g cukru
  • 340 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao

Zdjęcie - Babeczki dwukolorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec babeczki dwukolorowe?

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Pięć białek ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Mikser ustawiamy na najwyższe obroty. Następnie stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy cukier do całkowitego rozpuszczenia.

Potem zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pojedynczo 5 żółtek.

Do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników na małych obrotach. Cały czas miksując dodajemy 3/4 szklanki oleju Kujawski 3 ziarna i ekstrakt waniliowy. Teraz mieszamy szybko i sprawnie – tylko do połączenia składników.

Połowę ciasta na babeczki przelewamy do papilotek (przygotowujemy 15 szt.)

Do pozostałego ciasta dodajemy 2 płaskie łyżki ciemnego kakao i mieszamy sekundę do połączenia składników.

Kakaowe ciasto na babeczki wylewamy na wierzch papilotek i mieszamy ostrożnie wykałaczką.

Dwukolorowe babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na ok. 25 min. Pieczemy w trybie “góra-dół “ do suchego patyczka.

Upieczone i wystudzone babeczki dwukolorowe można ozdobić polewą czekoladową.
Jak przygotować polewę z białej czekolady? Rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę z odrobiną słodkiej śmietanki.

 

Liczba porcji: 15
Czas przygotowania 40 min
Stopień trudnosci
: średnio trudny

Kategorie przepisów