Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i szczypiorkiem
Roladki z kurczaka faszerowane gotowanym jajkiem i szczypiorkiem to doskonały przepis na Wielkanocny stół. Roladki usmażyłam na oleju Kujawski 3 ziarna, bo to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia. Dzięki czemu świetnie nadaje się do smażenia i gotowania.
Olej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i K.
Szklana butelka jest bardziej ekologiczną alternatywą dla tradycyjnych butelek PET.
Składniki na roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i szczypiorkiem:
- 3 sztuki filetu z kurczaka
- 100 g tartego sera żółtego
- 4 jajka
- 1 pełna łyżka majonezu
- 1 garść świeżego szczypiorku
- sól
- pieprz
- 3-4 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna do smażenia
- 1 jajko do panierki
- 1/2 szklanki bułki tartej
Jak wykonanać roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i szczypiorkiem?
Filety z kurczaka przekrój i rozłóż na dwie części. Mięso rozbij lekko tłuczkiem. Dopraw z każdej strony solą oraz pieprzem.
Jajka ugotuj na twardo. Przestudzone obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj żółty ser tarty, majonez oraz pokrojony drobno świeży szczypiorek. Dopraw solą oraz pieprzem i całość wymieszaj.
Gotowy farsz rozsmaruj na cienko rozbitych kotletach. Zwiń w roladki, które obtoczaj w jajku i bułce tartej.
Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i szczypiorkiem smaż na oleju Kujawskim na złoty kolor z każdej strony. Smaż na średnim ogniu, aby roladki nie były surowe w środku.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności: średnio trudne