Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i szczypiorkiem

Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i szczypiorkiem

Zdjęcie - Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Roladki z kurczaka faszerowane gotowanym jajkiem i szczypiorkiem to doskonały przepis na Wielkanocny stół. Roladki usmażyłam na oleju Kujawski 3 ziarna, bo to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia. Dzięki czemu świetnie nadaje się do smażenia i gotowania.

Olej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i K.

Szklana butelka jest bardziej ekologiczną alternatywą dla tradycyjnych butelek PET.

Składniki na roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i szczypiorkiem:

  • 3 sztuki filetu z kurczaka
  • 100 g tartego sera żółtego
  • 4 jajka
  • 1 pełna łyżka majonezu
  • 1 garść świeżego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna do smażenia
  • 1 jajko do panierki
  • 1/2 szklanki bułki tartej

Zdjęcie - Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak wykonanać roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i szczypiorkiem?

Filety z kurczaka przekrój i rozłóż na dwie części. Mięso rozbij lekko tłuczkiem. Dopraw z każdej strony solą oraz pieprzem.

Jajka ugotuj na twardo. Przestudzone obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj żółty ser tarty, majonez oraz pokrojony drobno świeży szczypiorek. Dopraw solą oraz pieprzem i całość wymieszaj.

Gotowy farsz rozsmaruj na cienko rozbitych kotletach. Zwiń w roladki, które obtoczaj w jajku i bułce tartej.

Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i szczypiorkiem smaż na oleju Kujawskim na złoty kolor z każdej strony. Smaż na średnim ogniu, aby roladki nie były surowe w środku.

 

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów