Piernik last minute
Składniki:
- 20 g kakao
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 100 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 130 ml mleka
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 280 g dżemu wiśniowego o dużej zawartości owoców albo dowolnej konfitury owocowej
Przygotowanie:
W dużej misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy kakao oraz dwie łyżki dżemu wiśniowego lub konfitury. Mieszamy masę. Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną. Łączymy suche składniki z mokrymi. Dolewamy olej i mleko, a następnie całość dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 40-50 minut lub do suchego patyczka. Studzimy. Kroimy wystudzone ciasto na kilka części i przekładamy je dżemem wiśniowym lub inną wybraną konfiturą.
Piernik last minute gotowy!
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 8