Babka migdałowa i domowa mąka migdałowa
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów bez skórki
- 200 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 1-2 łyżek kropoli aromatu migdałowego
Przygotowanie:
Krok 1
Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki i ubijamy z cukrem na puch przez około 6-8 minut na wysokich obrotach miksera. Przesiewamy przez sitko mąkę pszenną tortową z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę migdałową (jeśli nie mamy takiej, możemy skorzystać z porady “Jak zrobić mąkę migdałową”) i mieszamy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
Krok 2
Powoli wlewamy olej Kujawski 3 ziarna i aromat migdałowy, nie przerywając ucierania. Pachnące ciasto przelewamy do natłuszczonej formy na babkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i pieczemy przez około 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy babka jest upieczona.
Krok 3
Upieczoną babkę najlepiej zostawić w formie na 15 minut, a potem wyjąć, żeby odparowała. Wystudzoną babkę migdałową dekorujemy według uznania lukrem, ulubioną czekoladą lub oprószamy cukrem pudrem.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: łatwe
Porada: Jak zrobić mąkę migdałową?
Do mąki migdałowej używamy migdałów bez skórki. Jeśli mamy migdały ze skórką, to najpierw trzeba namoczyć je na 10-15 minut w gorącej wodzie, co ułatwi ich obieranie. Potem obieramy ze skórki i odstawiamy, żeby wyschły. Dopiero wysuszone migdały bez skórek mielimy na własną mąkę migdałową.
Możemy też zmielić płatki migdałowe.