Sernik „Rosa” na oleju

Sernik „Rosa” na oleju

Zdjęcie - Sernik „Rosa” na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten sernik to klasyk, który zna każdy, ale czy każdemu wychodzi idealny? Z tym przepisem na ciasto na oleju poradzicie sobie bez mrugnięcia okiem.

Czy wiecie, że olej Kujawski 3 ziarna to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia? Dzięki temu świetnie nadaje się do smażenia i gotowania oraz jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i K.

Składniki na sernik „Rosa” na oleju:

Składniki na spód:

  • 125 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna

Składniki na masę serową:

  • 0,5 kg sera z wiaderka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki oleju Kujawski 3 ziarna

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru

Zdjęcie - Sernik „Rosa” na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec sernik „Rosa” na oleju?

Krok 1

Wszystkie składniki na spód mieszamy w misce. Gotowe ciasto wykładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Spód do sernika “Rosa” pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 10 minut.

Krok 2

Wszystkie składniki na masę serową wkładamy do miski. Miksujemy tylko do połączenia. Wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut.

Krok 3

Białka ubijamy kolejno, dodajemy powoli cukier. Gotową bezę wykładamy na podpieczony sernik. Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez 30 minut.

Sernik „Rosa” na oleju studzimy co najmniej 2-3 godziny.

Zdjęcie - Sernik „Rosa” na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów