Sernik „Rosa” na oleju
Ten sernik to klasyk, który zna każdy, ale czy każdemu wychodzi idealny? Z tym przepisem na ciasto na oleju poradzicie sobie bez mrugnięcia okiem.
Czy wiecie, że olej Kujawski 3 ziarna to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia? Dzięki temu świetnie nadaje się do smażenia i gotowania oraz jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i K.
Składniki na sernik „Rosa” na oleju:
Składniki na spód:
- 125 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
Składniki na masę serową:
- 0,5 kg sera z wiaderka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki oleju Kujawski 3 ziarna
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 2/3 szklanki cukru
Jak upiec sernik „Rosa” na oleju?
Krok 1
Wszystkie składniki na spód mieszamy w misce. Gotowe ciasto wykładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Spód do sernika “Rosa” pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 10 minut.
Krok 2
Wszystkie składniki na masę serową wkładamy do miski. Miksujemy tylko do połączenia. Wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut.
Krok 3
Białka ubijamy kolejno, dodajemy powoli cukier. Gotową bezę wykładamy na podpieczony sernik. Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez 30 minut.
Sernik „Rosa” na oleju studzimy co najmniej 2-3 godziny.