Kotleciki jajeczne w parmezanowej panierce

Kotleciki jajeczne w parmezanowej panierce

Zdjęcie - Kotleciki jajeczne w parmezanowej panierce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 garść posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 50 g bułki tartej
  • 30 g tartego parmezanu
  • olej Kujawski 3 ziarna

Zdjęcie - Kotleciki jajeczne w parmezanowej panierce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Pięć jajek gotujemy na twardo, a po ostudzeniu ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy bułkę tartą, surowe jajko, posiekaną natkę, szczypiorek, musztardę, majonez oraz sól i pieprz. Mieszamy masę. 

Dłońmi zamoczonymi w zimnej wodzie formujemy kotleciki i odkładamy na deskę wyłożoną folią spożywczą. 

Na talerzu mieszamy bułkę tartą z parmezanem. Obtaczamy kotlety z każdej strony.

Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski 3 ziarna i smażymy kotleciki na złoty kolor z obu stron. 

Kotleciki podajemy na ciepło z sosami: tatarskim, chrzanowym, musztardowym itp.

Kategorie przepisów