Kotleciki jajeczne w parmezanowej panierce
Składniki:
- 6 jajek
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 1 garść posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
- 50 g bułki tartej
- 30 g tartego parmezanu
- olej Kujawski 3 ziarna
Przygotowanie:
Pięć jajek gotujemy na twardo, a po ostudzeniu ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy bułkę tartą, surowe jajko, posiekaną natkę, szczypiorek, musztardę, majonez oraz sól i pieprz. Mieszamy masę.
Dłońmi zamoczonymi w zimnej wodzie formujemy kotleciki i odkładamy na deskę wyłożoną folią spożywczą.
Na talerzu mieszamy bułkę tartą z parmezanem. Obtaczamy kotlety z każdej strony.
Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski 3 ziarna i smażymy kotleciki na złoty kolor z obu stron.
Kotleciki podajemy na ciepło z sosami: tatarskim, chrzanowym, musztardowym itp.