Porady kulinarne
-
Jak mieszać ubite białka?
„Fachowo” pianę miesza się następująco: delikatnie łyżką robimy okrążenie na około miski, a następnie przejeżdżamy łyżką przez środek miski. I znów na około i przez środek. I tak do skutku :)
-
Jak upiec idealne scones?
Sconsy w teorii:
- przed włożeniem sconsów do piekarnika, temperatura musi osiągnąć maximum podane w przepisie
- najlepiej mieszać widelcem, aby nie wymieszać za bardzo. Składniki muszą być jedynie połączone ze sobą
- masło musi być zimne. Wtedy, gdy będziemy mieszali je palcami z mąką utworzy się kruszonka. Nie ma być to gładka masa. W niektórych przepisach zamiast masła podaje się margarynę. Sconsy wtedy podobno lepiej trzymają kształt
- obręcz, którą wycinamy bułeczki musi być posmarowana masłem i posypana mąką. Wtedy ciasto ładnie się odkleja. -
Co zrobić, aby upiec idealne babeczki ?
- jajka i masło powinny mieć temperaturę pokojową
- szklankę z odmierzonym mlekiem (o zawartości tłuszczu 3,2%) wkładam na chwilę do garnuszka z wrzątkiem, aby było letnie (nie ciepłe)
- najlepsza mąka do babeczek to tortowa, koniecznie przesiana
- najlepiej sprawdził się zwykły, biały cukier
- naturalny ekstrakt waniliowy daje najlepsze efekty smakowe. -
Pitschinger - co zrobić po jego przygotowaniu?
Gotowy pischinger trzeba przykryć deseczką, na której stawiamy coś ciężkiego, aby wafle dobrze się skleiły. Najlepiej zostawić do następnego dnia, aby torcik się przegryzł.
-
Makowiec - czym smarować ciasto?
Ciasto po rozwałkowaniu smaruję białkiem, co zapobiega przeciekaniu nadzienia i pozwala dobrze skleić krawędzie i brzegi.
-
Farsz do uszek - jakie proporcje?
Na 100 g suszonych grzybów do uszek potrzebna jest jedna średnia cebula drobno pokrojona i przysmażona na maśle, sól i pieprz do smaku. Ugotowane, pozbawione wywaru grzyby bardzo drobno kroimy i mieszamy z cebulą i przyprawami.
-
Kapusta kiszona - co zrobić, gdy jest za kwaśna?
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją pokroić, zalać 1,5 szkl. wody i zagotować. Następnie przecedzić przez durszlak i tak przygotowaną kapustę dopiero wrzucić do garnka.
-
Ekstrakt domowej roboty - gdzie przechowywać?
Ekstrkat należy odłożyć w ciemne, suche miejsce (nie do lodówki).
-