Farsz grzybowy do pasztecików



Zdjęcie - Farsz grzybowy do pasztecików - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Paszteciki lub pierogi z grzybami wszyscy bardzo lubimy. Nie dodaję do farszu kapusty kiszonej, bo taki farsz jest zarezerwowany tylko na Wigilię -pierogi i/lub paszteciki z kapustą i grzybami jemy tylko raz do roku. Natomiast jesienią, w grzybowym sezonie robię nadzienie tylko z grzybów. Nie siekam ich drobno, tylko przepuszczam przez maszynkę do mięsa. Farsz zagęszczam bułką tartą i mocno przyprawiam solą i pieprzem. Taki farsz można dodać do pierogów albo pasztecików. Jeśli zostanie nam trochę farszu, bez problemu można go zamrozić, albo wykorzystać do grzanek - bułki lub kromki chleba smarujemy masłem, rozsmarowujemy nadzienie grzybowe i posypujemy serem. Zapiekamy.
Zdjęcie - Farsz grzybowy do pasztecików - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Farsz grzybowy do pasztecików
500 g świeżych leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki), 2 cebule, 1 jajko, 5 łyżek bułki tartej, 2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz
Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze części. Cebulę pokroić w piórka. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, dodać grzyby i dusić aż woda wyparuje. Około 10 - 15 minut. Często mieszać. Ugotowane grzyby przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i pietruszkę. Odstawić farsz na co najmniej godzinę, aby nieco zgęstniał. Można go też przykryć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
Nadziewać paszteciki lub pierogi.

Przepisy z tych kategorii

Carpaccio z borowików
1

Carpaccio z borowików

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Grzybki marynowane

Grzybki marynowane

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Czosndogi
1

Czosndogi

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Nuggetsy z kalafiora ze słodko-kwaśnym sosem śliwkowym
4

Nuggetsy z kalafiora ze słodko…

food² food²
Food Square

Feta pieczona z miodem, sezamem i figami
2

Feta pieczona z miodem, sezame…

food² food²
Food Square

Pierś kaczki na grzance z malinowym octem winnym

Pierś kaczki na grzance z mali…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Granola z masłem orzechowym i chipsami bananowymi
2

Granola z masłem orzechowym i…

food² food²
Food Square

Gofry jak greckie placki z cukinii
1

Gofry jak greckie placki z cuk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Burgery z kurczakiem
2

Burgery z kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto z mięsnym nadzieniem
3

Ciasto z mięsnym nadzieniem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie w jogurcie z cebulą i groszkiem
1

Śledzie w jogurcie z cebulą i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bagietki nadziewane kurczakiem
3

Bagietki nadziewane kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu