Farsz grzybowy do pasztecików

Farsz grzybowy do pasztecików



Zdjęcie - Farsz grzybowy do pasztecików - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Paszteciki lub pierogi z grzybami wszyscy bardzo lubimy. Nie dodaję do farszu kapusty kiszonej, bo taki farsz jest zarezerwowany tylko na Wigilię -pierogi i/lub paszteciki z kapustą i grzybami jemy tylko raz do roku. Natomiast jesienią, w grzybowym sezonie robię nadzienie tylko z grzybów. Nie siekam ich drobno, tylko przepuszczam przez maszynkę do mięsa. Farsz zagęszczam bułką tartą i mocno przyprawiam solą i pieprzem. Taki farsz można dodać do pierogów albo pasztecików. Jeśli zostanie nam trochę farszu, bez problemu można go zamrozić, albo wykorzystać do grzanek - bułki lub kromki chleba smarujemy masłem, rozsmarowujemy nadzienie grzybowe i posypujemy serem. Zapiekamy.
Zdjęcie - Farsz grzybowy do pasztecików - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Farsz grzybowy do pasztecików
500 g świeżych leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki), 2 cebule, 1 jajko, 5 łyżek bułki tartej, 2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz
Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze części. Cebulę pokroić w piórka. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, dodać grzyby i dusić aż woda wyparuje. Około 10 - 15 minut. Często mieszać. Ugotowane grzyby przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i pietruszkę. Odstawić farsz na co najmniej godzinę, aby nieco zgęstniał. Można go też przykryć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
Nadziewać paszteciki lub pierogi.

Kategorie przepisów